ABD Başkanı Donald Trump, bir süredir sürtüşme yaşadığı ve birbirine taban tabana zıt açıklamalarda bulunduğu Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı bu haftanın başında ani bir kararla görevden aldı. Beyaz Saray'daki en önemli değişiklik olarak tanımlanan bu hamlenin ardından ABD'de gündem Trump'ın Tillerson yerine aday gösterdiği Mike Pompeo.

Son bir yıldır CIA'nin direktörü olarak görev alan Pompeo'nun önünde ise gerçekleştirmesi için bir hayli görev bulunuyor. Orta Doğu'da yaşanan gerilim bir yana Kuzey Kore-ABD ilişkileri öncesinde de ekibini kurması gereken Pompeo'nun bir diğer zorlu görevi ise kilit konumdaki ülkelere büyükelçi atamak olacak. ABD'de büyükelçileri atamak için önce dışişleri bakanlığı adayları göstermek zorunda.

New York Times'ta bir makale yazan ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power, Pompeo hakkında açıklamalarda bulundu. Powers, "Bay Pompeo, bir düzine büyükelçilik pozisyonuna atamalarda bulunmalı. Bunlar arasında Mısır, Ürdün, Güney Kore, Türkiye ve Güney Afrika da var. Böylelikle bu ülkelerdeki yetkililerle temasta olarak, yatırım artırabiliriz, dışarıdaki ABD'li koruyabiliriz ve terörizmle savaşmalıyız. Üstelik bu hamle diplomatların önemli olduğunu hatırlatır" ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="Çavuşoğlu Washington'a gidiyor fakat Tillerson'a ne olacak?" desc="ABD Başkanı Trump ile bir süredir sürtüşme yaşayan Dışişleri Bakanı Tillerson'ın dün ani bir kararla görevinden alınmasının yankıları devam ediyor. Henüz resmi olarak görevini bırakmayan ve senatonun adayları onaylaması sonrasında Nisan ayında görevi resmi olarak bırakması beklenen Tillerson'ın gelecek hafta Mevlüt Çavuşoğlu'yla yapacağı toplantının akıbeti ise belli değil. Diplomasi ve siyasette Tillerson'ın durumu için 'Topal ördek' kavramı kullanılıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/cavusoglu-reuters_16_9_1521013335.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/cavusoglu-washingtona-gidiyor-fakat-tillersona-ne-olacak-2286072/"]
Power, son dönemde ABD diplomasinin kan kaybettiğini ve diplomatların işe alınma süreçlerinin 2016-2017 yılları arasında 3'te 1 oranında azaldığını hatırlattı. New York Times'ta yer alan bir başka makalede ise Tillerson'ın görevden alınmasının müttefikler için olumlu bir hava yarattığı ifade edildi. Steven Erlanger imzalı haberde Tillerson'ın diplomasi konusunda hataları olduğuna dikkat çekildi.Haberde, "Dışişleri Bakanlığı bütçesini dönüştürmek için harcamaları yüzde 30 oranında azaltan Tillerson, Almanya, Türkiye, Brüksel, Mısır ve Seul gibi kritik öneme sahip noktalara üst düzey yetkili ve büyükelçileri atamayı başaramadı ya da Beyaz Saray'ın atamasını sağlamadı" ifadesi kullanıldı.