Pakistan'da dün yapılan genel seçimde ilk sonuçlar, eski kriketçi İmran Han'ın Tahrik-i İnsaf (Adalet Hareketi) Partisi'nin önde olduğunu gösteriyor. Yüksek Seçim Kurulu teknik bazı aksaklıklar nedeniyle veri akışının geciktiğini duyurdu. İmran Han'ın rakipleri ise seçimlerde ciddi boyutta usulsüzlük yapıldığını öne sürüyor. Oyların şu ana kadar yaklaşık yüzde 42'si sayıldı.

Resmi olmayan ilk sonuçların açıklanmasıyla birlikte Han'ın destekçileri sokaklarda zafer turu atmaya başladı. Resmi olmayan ilk sonuçların açıklanmasıyla birlikte Han'ın destekçileri sokaklarda zafer turu atmaya başladı.


İlk sonuçlara göre, İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi 272 seçim bölgesinden 113'ünde önde. Hareketi, 66 bölgede ilk sırada gözüken eski başbakan Navaz Şerif'in partisi Pakistan Müslüman Ligi ile 39 bölgede ilk sırada gözüken ve yine eski başbakanlardan Benazir Butto'nun 29 yaşındaki oğlu Bilavel Butto'nun liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi izliyor. Pakistan Adalet Hareketi, Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlamak için gerekli 137 sandalyeye ulaşamayacak gibi görünse de bulacağı koalisyon ortakları ile ülkeyi yöneteceğinden emin.

sandiklar-reuters

Saatlerdir veri sistemine oyların girilmemesi üzerine ülkede "Seçimlere hile karışıyor" tartışması başlarken Yüksek Seçim Kurulu'ndan üst düzey yetkili Babar Yaqoob, "Herhangi bir komplo kurmaya gerek yok ya da sonuçların geç verilmesi için bize baskı yapan yok. Sistem çöktüğü için verilerin girişinde gecikme yaşandı" ifadesini kullandı.

İmran Han'ın önde götürdüğü seçim sonuçlarına muhalefet tepki gösterdi. İmran Han'ın önde götürdüğü seçim sonuçlarına muhalefet tepki gösterdi.


İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte Han'ın seçmeni sokaklarda gösteri ve kutlama yapmaya başlarken, Han'ın rakipleri de duruma tepki gösterdi ve karara itiraz edeceklerini duyurdu. Pakistan Müslüman Ligi lideri ve Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle sonuçları reddettiklerini söyledi. Şahbaz Şerif seçim sandıklarında görev yapan yüz binlerce askerin yasalara aykırı hareket ettiklerini iddia etti.

Şerif ayrıca sonuçlara itiraz edeceklerini açıkladı. İmran Han'ın Pakistan Adalet Hareketi ve Yüksek Seçim Kurulu ise Şerif'in partisinin iddialarını reddediyor.