Ancak Türkiye’nin de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından, üst düzeyde temsil edildiği zirve toplantısında, İtalyanlar “zirve içinde zirve” yapmaya kalkınca, Türkiye’nin tepkisiyle karşılaştı. İtalyanlar, sabah düzenlenen ve “gayrı resmi” olduğu açıklanan mini toplantıya Türkiye’yi çağırmayınca, Oktay tüm zirveyi terketme kararı aldı.

[old_news_related_template title="Son dakika... Libya konferansında kriz: Türkiye terk ediyor" desc="Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Libya'daki siyasi istikrarsızlığa son vermek için İtalya'da düzenlenen konferansla ilgili açıklama yaptı. Oktay, 'Türkiye derin hayal kırıklığı ile toplantıyı terk ediyor' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/fuat-oktay-aa_16_9_1542118671.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-libya-konferansinda-kriz-turkiye-terk-ediyor-2735750/"]

TÜRKİYE’NİN DAVET EDİLMEDİĞİ TOPLANTIDA SİSİ DE VAR, MEDVEYEV DE, AB DE...

Palermo’daki “zirve içinde zirve” niteliğine bürünen ve sabah saatlerinde gerçekleştirilen “gayrı resmi” toplantıya Türkiye’nin davet edilmemesine, Libya’daki savaşçı fraksiyonlardan birinin liderinin talebi neden oldu.

Libya’da BM tarafından resmen tanınan geçici hükümet, ülkenin tümünü değil, sadece kuzey batısını kontrol ediyor. Türkiye’nin de tanıdığı bu hükümette başbakanlığı Fayez Al Sarraj yürütüyor.

Libya’nın kuzeydoğusu ise Halifa Haftar adlı komutanın güçleri tarafından kontrol ediliyor.

Palermo’daki zirvede amaç, tarafları biraraya getirerek, tüm ülkede önümüzdeki yıl içinde seçimleri yapmak için gerekli siyasi ortamı yaratmak olarak belirlenmişti.

Ancak ülkenin kuzeydoğu kıyılarını kontrol eden Haftar, Türkiye ve Katar’la “aynı masaya oturmak istemediğini” bildirince, İtalyanlar sürpriz bir kararla zirve marjında “gayrı resmi bir mini toplantı” yapmaya karar verdiler.

Türkiye’nin davet edilmediği bu “gayrı resmi mini zirvede”, Libya’yı kontrol eden iki önemli gücün lideri, geçici Başbakan Sarraj ile Halifa Haftar birararaya geldi. İtalya Başbakanı Guiseppe Conte’nin evsahipliğini yaptığı bu “gayrı resmi mini zirveye”, Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah Sisi, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, BM temsilcisi Ghassan Samale, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Ives Le Drian katıldı.

TÜRKİYE ZİRVEYİ TERKETTİ

Türkiye’nin bu “gayrı resmi” mini zirveye dahil edilmemesi üzerine ise, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığını Türk heyeti, zirve toplantısını terketme kararı aldı.