Peru'da merkez sağ eğilimli Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski istifa etti. Bir dönem ABD vatandaşlığı da bulunan 79 yaşındaki Kuczynski'nin görevi kötüye kullanmaktan dolayı hakkında Kongre kovuşturma işlmeleri başlatılmış ve kısa bir süre sonra Devlet Başkanı'nın oy satın almak için girişimlerde bulunarak vekillere rüşvet teklif ettiği öne sürülmüştü.

Kuczynski iddialar ışığında Kongre'nin kovuşturma işlemlerinin başlatılmasının ardından sabaha karşı istifasını verdi. Latin Amerika'nın en istikrarlı ekonomiye sahip ülkelerinden birinde son aylarda yaşanan gerilimin sorumlusu olarak gösterilen Kuczynski, "Ben hayatımın neredeyse 60 yılını dürüst bir şekilde çalışarak geçirdim. Muhalefet beni yolsuzluk yapan biri olarak görüyor. Ülkem için en iyi şey istifa etmem. Ulusun birlik ve bütünlüğü arayışına engel olmak istemiyorum" dedi.

Kuczynski'nin yardımcısı, cuma günü göreve başlayacak. Kuczynski'nin yardımcısı, cuma günü göreve başlayacak.


Kuczynski'nin istifası kabul edilirken, Kongre Başkanı Luis Galarreta, "Görevden almak için oylama yapmamaya karar verdik. İstifasını kabul ediyoruz" dedi. Galarreta, Kuczynski'nin yerine gelecek ismin Devlet Başkanı Yardımcısı Martin Vizcarra olacağını duyurdu.

Kuczynski'nin istifasını getiren olay ise Peru muhalefetinin, salı gecesi devlet başkanının ses ve video kaydını yayınlamasıydı. Videolarda, hakkında kovuşturma oylaması yapılacak Kuczynski'ye yakın isimler, Devlet Başkanı'nın görevde kalmasına yönelik oy vermeleri karşılığında bir vekile kamu projelerinde öncelik vereceğini söylerken görülüyordu. Kongre'nin oylamasından 2 gün önce sağcı Popular Force partisi, siyasetçiler ile devlet görevlileri arasında geçen ve gazetecilere gösterilen kayıtlar, Kuczynski'nin oy satın aldığını kanıtlar" dedi.