Kaşıkçı cinayetinin emrini verdiği iddialarıyla gündeme gelen Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Prens Selman'a bir dönem İngilizce dersleri veren BBC Arapça Servisi muhabiri Rachid Sekkai, o dönem yaşadıklarını ve Prens'in nasıl bir öğrenci olduğunu anlattı.

Sekkai, 1996 yılında Cidde'deki prestijli bir okul olan El Anjal'da öğretmenlik yaparken bir telefon aldığını söylerken, "Dönemin Riyad Valisi Prens Selman Abdülaziz el-Suud ve ailesi geçici olarak Kızıldeniz Eyaleti'nin başkenti Port Sudan'a taşınmıştı ve çocukları için bir öğretmene ihtiyaçları vardı. Daha sonra Suudi Arabistan Kralı olacak Selman bin Abdülaziz el-Suud okulumu aradı ve hızla kraliyet sarayına gönderildim. El-Suud'un ilk evliliğinden olan çocukları Prens Türki, Prens Nayif, Prens Halid ve elbette Prens Muhammed bin Selman'a özel ders verecektim" dedi.

Kentin lüks semtlerinden birinde bir dairede yaşadığını söyleyen Sekkai, "Bir şoför beni sabah 07:00'de evden alıp okula götürüyor, öğleden sonra dersler bitince de saraya getiriyordu. Yoğun güvenlik önlemlerinin olduğu bariyerleri geçtiğimde dudak uçuklatacak kadar lüks bir dizi villa rüzgar gibi gözümün önünden geçiyordu. Villaların bahçelerinden beyaz üniformalı çalışanlar sorumluydu. Aşırı lüks otomobillerle dolu bir de araba park yeri vardı. İlk kez o zaman pembe renkte bir Cadillac gördüm" diyerek yaşadığı şaşkınlığı anlatıyor.

Şu an BBC Arapça'da muhabir olarak görev alan Sekkai, bir dönem Suudi Arabistan'da İngilizce öğretmeni olarak çalıştığını anlattı. Şu an BBC Arapça'da muhabir olarak görev alan Sekkai, bir dönem Suudi Arabistan'da İngilizce öğretmeni olarak çalıştığını anlattı.


"SELMAN, BANA KÜSTAHÇA YORUM YAPIP ŞAKALAŞIYORDU"

Kraliyet sarayına geldiği zaman sarayın yönetiminden sorumlu orta yaşlı bir adam olan Mansur el-Şahri'nin kendisini karşıladığını ve el-Şahri'nin o dönemde 11 yaşında olan Selman'la çok yakın olduğunu dile getiren Sekkai, "Muhammed bin Selman o sırada benim verdiğim derslere dikkatini vermektense saraydaki korumalarla zaman geçirmeyi tercih ediyor gibiydi. En büyük kardeş olarak istediğini yapmasına izin veriliyormuş izlenimini veriyordu. Daha genç olan prensler üzerinde sadece Muhammed ortalıkta görünene dek otorite kurabiliyordum. Derslerimiz sırasında görevlilerden birinden aldığı telsizi kullandığını, benim hakkımda küstahça yorumlar yaptığını, kardeşleriyle ve korumalarla şakalaştığını halen anımsıyorum" ifadelerini kullanıyor.

DERSLER KAMERAYLA İZLENİYORMUŞ
Selman'ın annesinin kendisi hakkında, "Gerçek bir centilmen" dediğini fakat buna rağmen prensesle hiçbir zaman tanışmadığını söyleyen Sekkai, "Kraliyetteki kadınlar yabanacıların yanında gözükmezdi fakat Selman daha sonra bana güvenlik kameralarını gösterince izlendiğimi fark ettim ve bu o günden sonra derslerde davranışlarıma dikkat ettim. Kısa sürede Muhammed ve kardeşlerine yakınlık duymaya başladım. Ayrıcalıklarla dolu bir dünyanın içinde, prenslere ders veriyordum ama bana göre onlar öğrenmeye meraklı ama gözü oyunda olan okuldaki öğrencilerimden farksızdı" dedi.

Bir gün sarayın sorumlusu Mansur el-Şahri'nin kendisine gelip geleceğin Suudi Arabistan Kralı Abdülaziz el-Suud ile tanışmasını istediğini söyleyen Sekkai, "El-Suud çocuklarının derslerdeki durumuyla ilgili bilgi almak istiyordu. Bunun Prens Muhammed'in haylazlıklarıyla ilgili konuşmak için iyi bir fırsat olabileceğini düşünmüştüm. Prens Selman Abdülaziz el-Suud'un ofisinin önünde prenslerin diğer öğretmenleriyle beraber bekliyordum. Hepsi de kraliyet protokollerini iyi biliyor gibiydi. Prens Selman bizi kabul ettiğinde öğretmenler bir içgüdüyle ayaklandılar ve birer birer eğilip onun elini öptüler. Çocuklarla ilgili çekingen bir kaç kelime edip ayrıldıklarını gördüğümde dehşete düştüm. Bana sıra geldiğinde onlar gibi Prens Selman'ın önünde eğilemedim. Daha önce hiç böyle bir şey yapmamıştım ve tamamen donakaldım. Suudi Arabistan'ın gelecekteki kralına elimi uzattım ve sıkıca elini sıktım. Yüzünde hafif bir şaşkınlık ifadesi gördüğümü hatırlıyorum ama bu gafımı sorun etmedi. Prens Muhammed bin Selman'ın derslerimdeki tavrıyla ilgili tek kelime etmedim çünkü o sırada çoktan pes edip İngiltere'ye dönmeye karar vermiştim" diyerek kapsamlı bir rapor hazırlamadığını vurguladı.

TOKALAŞTIĞI İÇİN AZAR YEDİ
Yaşananların ardından gerilimin arttığını vurgulayan Sekkai, "Kısa süre sonra El-Şahri kraliyet protokolünü izlemeyi başaramadığım için beni bir güzel azarladı. Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi olan Prens Halid dışında ders verdiğim diğer kardeşler, gözden uzak bir hayat yaşamayı tercih etti. Geçmişe baktığımda, saraydaki kısa süreli görevimi yaşamımın olağanüstü bir dönemi olarak nitelendiriyorum ve tüm dünyayı idare eden eski genç öğrencimi uzaktan izliyorum" dedi.