Yaklaşık 2000 kilometre yürüyerek Afganistan'dan Türkiye'ye gelen göçmenler Türk basınında gündem olmuştu. Her ne kadar Türkiye'de bulunan 3.5 milyon Suriyeli mültecinin yanında çok az bir rakam olsa da Afganistan'dan Türkiye'ye 2018'in ilk 3 ayında yaklaşık 27.000 Afgan mülteci geldi.

ayaklar-reuters

Reuters muhabiri, Ağrı'ya giderek Afgan mültecilerle konuştu. Reuters'a konuşan 22 yaşındaki Sunnatilla Rasulbek, "Yağmur altında kilometrelerce yürüdük ve Türkiye'ye sığındık. Amacım burada para kazanmak ve daha sonra İstanbul'a giderek Afganistan'daki ailemi geçindirecek para kazanmak" ifadesini kullanıyor.

afgani-reuters

Ağrı Dağı'nı geçerek Türkiye'ye geçen Rasulbek, birçok mültecinin sınırdan geçirmek için insan kaçakçılarına yaklaşık 600 ile 1000 dolar para ödediğini de dile getirdi.

Rasulbek, "Afganistan'da savaş var ve hiç iş yok. Sıradaki hedefim Sivas" diyor.

afgan-reuters

Reuters'ın haberinde sınırı geçenlerin çoğunlukla genç olduğu ifade edilirken, son 30 yılda İran'da bulunan Afgan mültecilerin ekonomik kriz yüzünden iş bulamadığı aktarıldı. Reuters'a konuşan İranlı yetkililer, "Son birkaç ayda binlerce Afgan ülkesine dönüyor fakat bir kısmı da Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidiyor" dedi.