Dün Suriye'de Rusya'ya ait bir askeri nakliye uçağının düşmesi Dünya gündemine oturmuştu. Hmeymim Hava Üssü'ndeki kazada 39 kişi hayatını kaybederken, bugün birçok mecrada kazanın videosu yayınlanmaya başladı. Neredeyse sozcu.com.tr haricindeki bütün basının yayınladığı videonun gerçeğine birkaç dakika içerisinde ulaştık.

Hem olayı yakından izleyen Rus basınında hem de böyle bir videoyu "atlamayacak" ABD ve İngiliz basınında yer almayan bu videonun aslında güncel olmadığı ortaya çıktı. Google ve YouTube üzerinden birkaç tıklamayla ulaşılabilen içerik ve videolardan bu görüntünün aslında geçen yıl düşen bir uçağa ait olduğu belirlendi. Biz buna araştırmacı gazetecilik demek isterdik ama aslında birkaç saniyemizi alan bu merak bize haberin gerçekliğini gösterdi.

An-26 tipi bir kargo uçağının düşme anının görüntülendiği bu videonun orijinali aslında Rusya'nın Saratov bölgesinde yaşandı.

[caption id="attachment_2271353" align="alignnone" width="1147"]Video ilk olarak RT tarafından 2017'de yayınlandı. Video ilk olarak RT tarafından 2017'de yayınlandı.[/caption]

2017 yılının Temmuz ayında yaşanan kaza anında uçakta 6 kişi bulunurken, uçakta görevli bir mürettebat hayatını kaybetmiş ve geri kalan 5 isim kurtarılarak hastaneye kaldırılmıştı. O dönem Rusya Savunma Bakanlığı uçuş eğitimi sırasında çekilen görüntüleri paylaşmış ve RT isimli kuruluş da videoyu YouTube üzerinden takipçileriyle paylaşmıştı.