Rusya, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye Patriot hava savunma füzesi satışına onay vermesine rağmen Rus S-400 füzelerinin Türkiye'ye satışının gerçekleşeceğini açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov yaptığı açıklamada, Rusya ile ABD'nin Türkiye'ye hava savunma füzesi satışlarının birbiriyle bağlantılı olarak görülmemesi gerektiğini söylerken, "Biz aramızdaki anlaşmaları yerine getiriyoruz. Biliyorsunuz ki S-400 projesi ve sözleşmesi hayata geçirilme aşamasında, bu süreç devam edecek" dedi.

Patriot sistemleri için Türkiye'ye gönderilecek ABD personelinin, bu ülkeye sevk edilecek Rusya yapımı S-400 sistemleriyle ilgili gizli bilgilere erişme ihtimalinin sorulduğu Peskov, şu ifadeleri kullandı: "Rusya'nın diğer ülkelerle yaptığı askeri-teknik işbirliği anlaşmaları, belli kategorilerdeki bilgilerin, hassas bilgilerin gizli tutulmasına ilişkin hukuki yükümlülükleri de beraberinde getiriyor. Bu gibi yükümlülükler, Türk tarafıyla (imzalanan anlaşmada) da var. Türk partnerlerimize güvenmemek için bir sebep görmüyoruz."



[old_news_related_template title="ABD'den Türkiye'ye Patriot izni ne anlama geliyor?" desc="Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerdeki en büyük'gerilim unsurlarından' birini de, AKP hükümetinin Rusya'dan S-400 füze sistemleri satın alma kararı oluşturuyor. Washington yönetimi, bir yandan Türkiye'yi S-400'leri almaması konusunda uyarmaya devam ederken, diğer yandan da dün gece sürpriz bir hamle yaptı: ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Türkiye'ye S-400'lere alternatif olabilecek Patriot füzelerinin satışının 'onaylandığını' açıkladı. ABD bu hamle ile, AKP hükümetinin zaman zaman dile getirdiği 'Amerikan kongresi Türkiye'ye silah satışını yasaklıyor. Bu nedenle başka alternatiflere bakıyoruz' argumanını boşa çıkarmış oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/patriot-880-reuters_16_9_1545213284.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/abdden-turkiyeye-patriot-izni-ne-anlama-geliyor-2804863/"]