Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Partisi milletvekili olan Kanji Kato, kadınların birden fazla çocuk sahibi olması gerektiğini ve bekarlığı tercih eden kadınların ileride devlete yük olacağını söylemesinin ardından cinsiyetçilik suçlamalarının hedefine oturdu.

TBS News'in aktardığına göre partisinin bir toplantısında konuşan Kato, düğünlerde konuşma yapması istendiğinde 'gelin ve damadı en az 3 çocuk yapmaya teşvik edici' ifadeler kullandığını anlattı.


kanji-kato


6 çocuğu ve 8 torunu olan Kato, evlenmeyi istemediklerini söyleyen genç kadınlarla karşılaştığında, onlara 'evlenmezlerse çocuk sahibi olamayacaklarını ve kendilerini diğer insanların çocuklarının vergileriyle ödenen bir bakımevinde bulacaklarını' söylediğini aktardı.

Kadın vekillerin kendisini 'cinsiyetçilikle' eleştirmesinin ardından önce sözlerini savunmayı tercih eden Kato daha sonra bir açıklama yayınladı ve 'kadınlara saygısızlık etmek niyetinde olmadığını' dile getirdi.

Kato, kadınların toplumdaki birincil rolünün çocuk doğurmak olduğunu düşünen ilk Japon politikacı değil. 2007'de dönemin sağlık bakanı Hakuo Yanagisawa, kadınları 'doğum yapan makineler' olarak tanımlamış ve doğum oranını yükseltmenin bir kamu görevi olduğunu söylemişti.