Rusya ile İngiltere arasında başlayan "casus" ve "suikast" tartışmalarına Dünya devleri de müdahil oluyor. İngiltere'nin Salisbury kentinde eski Rus ajanı ve kızının zehirlenmesinin ardından dün sıcak bir gelişme yaşandı. Dün ABD başta olmak üzere 14 ülke Rus diplomatların sınır dışı edilmesine karar verdi. Başta ABD olmak üzere birçok Avrupa Birliği üyesi ülke, eski Rus ajanı Sergei Skripal ile kızının İngiltere'nin emekli kasabalarından Salisbury'de sinir gazıyla zehirlenmesinden dolayı Moskova'yı sorumlu tutuyordu.

[old_news_related_template title="ABD Başkanı Trump, Rus diplomatları ülkesinden çıkaracak" desc="ABD Başkanı Donald Trump, ilerleyen haftalarda Rus diplomatları Amerika'dan çıkarmaya hazırlanıyor... İngiltere'de eski Rus ajanının ve kızının zehirli gazla suikaste uğramasının ardından ABD ve İngiltere, Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/trump-1_16_9_1521914812.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abd-baskani-trump-rus-diplomatlari-ulkesinden-cikaracak-2308651/"]

Geçen hafta İngiltere'nin Rus diplomatları sınır dışı etme kararının ardından dün Almanya, Çekya, Danimarka, Hollanda, Fransa, Polonya ve ABD'den açıklamalar geldi. Almanya 4 Rus diplomatı sınır dışı ederken, Fransa 4 diplomatı sınır dışı etmeye karar verdi.

Peş peşe gelen açıklamalar arasında Çekya Başbakanı Babis'inki de dikkat çekiciydi. Babis, 3 Rus diplomatın sınır dışı edilmesine karar verildiğini açıklarken Ukrayna'dan da bir açıklama geldi. Ukrayna lideri Poroşenko, 13 Rus diplomatı, İngiltere ile yaşanan gerilim dolayısıyla sınır dışı etme kararı aldıklarını duyurdu.

[old_news_related_template title="İngiltere'de panik: Sinir gazı bulundu, her şeyi yıkayın" desc="BBC, İngiltere'de eski Rus casus Sergey Skripal ve kızının komaya girmesine neden olduğu belirlenen sinir gazı kalıntılarının, ikilinin olaydan önce yemek yedikleri bir restoranda tespit edildiği bilgisine ulaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/03/iecrop/panikte-reuters_16_9_1520781222.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/ingilterede-panik-sinir-gazi-bulundu-her-seyi-yikayin-2280753/"]

Çekya'dan yapılan açıklamada Rus diplomatlara 1 Nisan'a kadar süre verildiği aktarıldı. Litvanya hükümeti tarafından yapılan açıklamada da 3 Rus diplomat sınır dışı edilirken, 44 kişinin de ülkeye girmesine yasak konuldu. Letonya tarafından yapılan açıklamada da 1 Rus diplomatın sınır dışı edildiği açıklandı. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Twitter hesabından, "AB ülkeleri Salisbury saldırılarına karşı İngiltere'nin yanında yer alıyor ve Rus diplomatları sınır dışı ewderek, Rus vatandaşlarını kara listeye alıyor" mesajını paylaştı.

Reuters'ın haberinde, Fransız diplomatik kaynakları da Rus diplomatların sınır dışı edileceğini açıkladı. Reuters'a konuşan kaynaklar 4 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıklarken, "1 hafta içerisinde sınır dışı edilecekler" ifadesi kullanıldı.

ABD, RUS TEMSİLCİĞİNİ DE KAPATIYOR
Açıklamaların en serti ise ABD'den geldi. Seattle'daki Rusya temsilciliğini kapatma kararı alan ABD 60 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini duyurdu. ABD'nin Seattle'daki temsilciliği kapatma kararı olarak, "Askeri tesislere yakın olması" gösterildi.

Bu açıklamaların ardından Hollanda ve Estonya'dan da Rus diplomatların sınır dışı edilme kararının geldiği açıklandı. Hollanda Başbakanlık Ofisi'nden gelen açıklamalarda Salisbury'de yaşanan suikastın ardından iki Rus diplomatın sınır dışı edilmesine karar verildiği açıklandı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Den Haag'taki Rus Büyükelçiliği'nde görevli 2 diplomatın 2 hafta içerisinde sınır dışı edileceğini aktardı. Estonya'da ise Rus Savunma Ataşesi'nin sınır dışı edildiği duyuruldu.

[old_news_related_template title="Londra'da sıcak gelişme... Rus diplomatlar gidiyor" desc="Eski Rus ajanı Sergei Skripal ve kızının zehirlenmesinin ardından Moskova-Londra hattında yaşanan gerilimde sıcak bir gelişme yaşandı. Reuters'ın haberinde iki otobüs dolusu diplomat çocuklarıyla birlikte Londra'daki Rusya Büyükelçiliği'ne giriş yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/rusya-reuters-2_16_9_1521540524.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/londrada-sicak-gelisme-gidiyorlar-mi-2299663/"]

RUSYA: HATA EDİYORLAR
Bu gelişmelerin ardından Moskova'dan çok sert bir yanıt geldi. Yaklaşık 60 diplomatının ABD tarafından sınır dışı edilmesine yanıt veren Moskova, en az 60 ABD diplomatının sınır dışı edileceğini açıkladı. Rusya'nın Washington Büyükelçisi de RIA'ya konuştu. Rusya Büyükelçisi, "ABD, Rusya ile çok az kalan ilişkisini yok ediyor" dedi.

Moskova'dan yapılan açıklamada, Rus diplomatlarına sınır dışı kararı alan ülkelerin provokatif davrandığını duyururken Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Bu ülkeler körlemesine İngiltere'yi takip ediyor. Biz de buna gerekli tepkiyi göstereceğiz. Bu düşmanca kararları alan ülkelerin yaptıklarını görmezden gelemeyiz" açıklamasını yaptı. Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Rusya'daki diplomatların durumu ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararının beklendiği ifade edildi.

[old_news_related_template title="Rusya-AB krizi büyüyor! Büyükelçi geri çekildi..." desc="Liderler, İngiltere'deki sinir gazı saldırısının ardında 'büyük olasılıkla Rusya bulunduğunu ve elle tutulur başka bir açıklama olmadığı' konusunda görüş birliğine vardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/theresa_16_9_1521805128.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/rusya-ab-krizi-buyuyor-buyukelci-geri-cekildi-2306318/"]

Bulgaristan'ın Varna kentinde bulunan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Avrupa Birliği'nin İngiltere'nin yanında olduğunu ve zehirlenmeden Moskova'yı sorumlu tuttuklarını açıklayan Tusk, "Şimdiden 14 üye ülke Rus diplomatların sınır dışı edilmesine karar verdi. AB çerçevesinde yaptırımların uygulanması gibi başka kararlar alınması da gündemde" dedi.

Öte yandan bir açıklama da Danimarka'dan geldi. Danimarka'da gazetecilerle konuşan Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, 2 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıkladı. Rusya'ya karşı diğer ülkelerle birlikte ekonomik yaptırımların da uygulanabileceğini dile getiren Samuelsen, diplomatların 1 hafta içerisinde Danimarka'yı terk edeceğini ifade etti.

[caption id="attachment_2311969" align="alignnone" width="1200"]New York'taki Rusya'nın Daimi BM Temsilciliği'nden bazı diplomatların bavullarıyla çıktığı görüldü. New York'taki Rusya'nın Daimi BM Temsilciliği'nden bazı diplomatların bavullarıyla çıktığı görüldü.[/caption]

Reuters'ın son dakika şeklinde geçtiği haberlerde ise İtalya ve Kanada'nın da Rusya'ya karşı İngiltere'nin yanında olduklarını ortaya koydu. İtalyan yetkililer iki Rus diplomatın bu hafta bitmeden ülkeden çıkacağını açıklarken Kanada da 4 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini duyurdu. Kanadalı yetkililer, "İngiltere'nin yanındayız" mesajı verirken, "Tespit edilen 4 Rus diplomatın, diplomatik statülerini kullanarak Kanada'nın güvenliğini tehlikeye attığı ve Kanada'nın demokrasisine müdahale etmeyi amaçladığı belirlendi" açıklaması yapıldı.

Finlandiya hükümeti de 1 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıkladı. Romanya'dan yapılan açıklamada da ülkenin İngiltere'ye destek olduğu açıklandı. Romanya Dışişleri Bakanlığı, "Viyana Anlaşması'na uygun şekilde İngiltere'yle birlikte hareket ediyoruz ve bakanlığımız Bükreş'teki Rusya Büyükelçiliği'ne bir diplomatın persona non grata yani istenmeyen adam ilan edildiğini deklare etti" açıklamasında bulundu.

İsveç hükümeti de konuyla alakalı bir açıklama yaparak, İngiltere'nin yanında durdu. İsveç hükümeti tarafından yapılan açıklamada 1 Rus diplomatın sınır dışı edileceği ifade edildi.

[old_news_related_template title="Rusya-İngiltere krizi büyüyor: 'Tabii ki sınır dışı edeceğiz'" desc="Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Astana zirvesi sırasında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Lavrov, İngiltere ile yaşanan kriz hakkında sert ifadeler kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/lavrov_16_9_1521186841.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/rusya-ingiltere-krizi-buyuyor-tabii-ki-sinir-disi-edecegiz-2291496/"]

Detaylar geliyor...