Amerika Birleşik Devletleri, Kuveyt tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve Filistin halkına uluslararası koruma talep eden tasarıyı veto etti. Bununla birlikte ABD, son iki ay içerisinde Gazze’de artan şiddetin sorumlusu olarak gösterdiği Hamas ile alakalı hazırladığı tasarısını da konseye sundu. ABD, BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Kuveyt tarafından sunulan tasarıyı ise tek taraflı olarak nitelendirdi.

Kuveyt’in konseye sunduğu tasarıya 10 ülke destek verirken, konseyin daimi üyelerinden İngiltere çekimser oy kullandı. Geçici üye olan Polonya, Hollanda ve Etiyopya ise çekimser oy kullandı.

[old_news_related_template title="Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurdu" desc="Filistin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) başvurarak İsrail'in yargılanmasını talep etti. İsrail ise gelişmeyi, 'Yasal dayanağı yok' diyerek eleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/filistin-reuters-1_16_9_1526996924.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/filistin-uluslararasi-ceza-mahkemesine-basvurdu-2423074/"]

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in yasa dışı yerleşimlerinde ilave yeni yerleşim birimleri inşa edilmesine ve Filistinli Bedevilere ait evlerin yıkımına yönelik kararına tepki gösterildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İsrail makamlarının işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşimlerinde 2 bin ilave yerleşim biriminin inşa edilmesine sorumsuzca onay vermesini ve Filistin'in başkenti Doğu Kudüs’ün çevresindeki 'Ayrım Duvarı'nın diğer yakasında kalan Filistinli Bedevilere ait evler için acımasızca yıkım kararı almasını şiddetle kınıyoruz. Uluslararası hukuku hiçe sayan bu adımları kararlılıkla reddediyoruz." AJANSLAR