Geçen hafta New York Times gazetesinde hakkında çıkan haberin ardından Adalet Bakanı Yardımcısı Rod Rosenstein’ın istifasını sunduğu belirtiliyor. Rosenstein’ın sözlü olarak Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’e istifasını sunduğu kaydedildi. New York Times gazetesinde çıkan haberde Rosenstein’in Amerika Başkanı Donald Trump’ı gizlice kaydetmeyi tartıştığı basına yansımıştı. Rosenstein, iddiayı yalanlamıştı.

Adalet Bakanlığı yetkilileri Rosenstein'ın şaka yaptığını kaydetmişti. Gazetede ayrıca Rosenstein’ın Trump’a karşı 25. Maddeyi harekete geçirmeyi değerlendirdiği yer almıştı. 25. madde Başkan yardımcısı liderliğinde, kabine üyelerinin desteği ve Kongre’nin onayıyla Başkan’ın görevden alınmasını öngörüyor. Rosenstein, 25. Maddeyi değerlendirdiği iddiasını da reddetmişti.

Rosenstein, Rusya soruşturması için özel savcı atayan isimdi. Rosenstein’ın istifasının ya da görevden alınmasının soruşturmayı nasıl etkileyeceği tartışılıyor.

NE OLMUŞTU?

Rusya'nın siber saldırılar yoluyla Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla başlatılan ve Özel Yetkili Savcı Mueller tarafından sürdürülen soruşturmada, ilk kez aktif görevdeki bir bakanın ifade verdiğine dikkat çekilmişti. Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergei Kislyak ile iki kez görüştüğü ortaya çıkan Sessions, bu skandalın patlak vermesinin ardından ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisiyle birlikte özel yetkili savcı Robert Mueller'in yönettiği soruşturmadan çekilmek zorunda kalmış ve soruşturmayı idare görevini yardımcısı Rod Rosenstein'a bırakmıştı. REUTERS