Cumartesi günü 'Şabat Ayini' gerçekleştiren Musevi cemaatinin en kalabalık olduğu zamanın seçildiği saldırıda polis raporuna göre 11 kişinin hayatını kaybettiği 5 kişinin de yaralandığı öğrenildi. Saldırganın bir saldırı tüfeği ve üç tabanca ile saldırıyı gerçekleştirdiği bildirildi.

Saldırganın Yahudi düşmanlığı motivasyonuyla saldırıyı gerçekleştirdiği açıklandı. Görgü tanıkları zanlının "Bütün Yahudiler ölmeli" diye bağırdığını aktardı.

TRUMP AÇIKLAMA YAPTI

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Olay yerinde olanlar evinden çıkmasın. Birden fazla kayıp olduğu anlaşılıyor" dedi. Trump ayrıca saldırının Yahudi düşmanlığı ile yapıldığını ve seçim çalışmalarını iptal edebileceğini açıkladı.

8 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İsrail'den de kınama geldi.

ŞABAT NEDİR?

Şabat veya Sebt, Yahudilerin dinlenme günü olan Cumartesi gününü ifade eder. Yahudiler için Yehova ile aralarındaki özel bir bağı temsil eder. İbranice "lişbot" (iş bırakma) kelimesinden gelir.

Yahudilikte evrenin başlangıcında (Bereşit) Tanrı'nın dünyayı 6 günde yarattığına ve 7. gün dinlendiğine inanılır ve Tanrı'nın bu günü Yahudilere armağan ettiği kabul edilir.