ABD Başkanı Trump'ın saatler önce yaptığı "Suriye'den çıkıyoruz" açıklaması gündemi tamamen değiştirdi... Trump'ın bölgedeki 2.000 ABD askerini çekeceğini duyurması sonrasında uluslararası medya da gelişmeye geniş yer ayırdı. Kapsamlı bir analiz yazısının yer aldığı New York Times, gelişmenin Türkiye'yi de etkilediğini yazdı.

TERÖRİSTLER ŞOK OLMUŞ


New York Times'ta Rod Nordland imzalı haberde, Trump'ın kararının, Türkiye'nin istediği bir karar olduğu vurgulandı. Makalede, "Ayrılık kararı Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki operasyonlara yeşil ışık anlamını taşıyor" ifadesi kullanıldı. Gazeteye açıklama gönderen terör örgütü PKK'nın uzantısı PYG/PYD'den isimler de "Şok olduk. Buradaki atmosfer çok olumsuz" dedi.

WASHINGTON POST: TRUMP, MATTIS'İ DİNLEMEMİŞ


ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post ise ABD Savunma Bakanı olarak görev yapan ve bir dönem Trump'ın gözdesi olan Jim Mattis ile ABD Başkanı arasında bir gerilim yaşandığına dikkat çekiyor. Anne Gearan ve Josh Dawsey imzalı haberde Mattis'in Trump'ı askerleri ülkeden çıkarmaması için çok çabaladığına vurgu yapılıyor. Gazete, "Trump'ın askerleri çekme kararı Savunma Bakanı Mattis'e açık bir rest. Trump'ın eskiden 'generalim' dediği Mattis'in önerisini kabul etmemesi aralarını açtı" yorumunu yaptı. Mattis'in, "Çıkalım ama orada bazı birliklerimizi bırakalım, ABD varlığı devam etsin" diye Trump'ı da uyardığı belirtildi.

[old_news_related_template title="ABD'nin çekilme kararına senatörlerden tepki: Sabah uyanıp karar vermiş" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararına hem kendi ülkesinden hem de diğer ülkelerden tepkiler geldi. O tepkiler arasında en çok öne çıkanı Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Bob Corker'a ait olanıydı. Corker karardan önce herhangi bir bilgilendirme olmadığını söylerken, 'Bence Başkan Trump uyandı ve kararını duyurdu' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/bob-corker-reuters-1_16_9_1545285029.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abdnin-cekilme-kararina-senatorlerden-tepki-sabah-uyanip-karar-vermis-2806252/"]

GUARDIAN: TRUMP HERKESİ ŞAŞIRTTI


ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları, İngiliz basınında da geniş yer kapladı. Guardian, Trump'ın bu açıklamalarının hem müttefikleri hem de kurmayları arasında şok etkisi yarattığını aktarırken, Trump ile Erdoğan'ın Cuma günü telefon görüşmesini hatırlattı.

[old_news_related_template title="Trump: Zafer kazandık, artık eve dönme zamanı!" desc="ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den çekilme kararı aldıklarını duyurduktan sonra çok konuşulacak bir videoyu da sosyal medyadan paylaştı. IŞİD'e karşı zafer kazandıklarını belirten Trump 'Artık eve dönme zamanı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/trump-video_16_9_1545283281.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/trump-zafer-kazandik-artik-eve-donme-zamani-2806186/"]
Trump'la bu görüşme sonrasında Erdoğan'ın "Pozitif geçti" mesajını hatırlatan Guardian, ABD ile Türkiye'nin ilişkilerinin normalleşme sürecine girdiğini de vurguladı.

LE MONDE: PUTİN İÇİN BİR ZAFER


Fransa'nın çok okunan gazetelerinden Le Monde'a konuşan yetkililer, çekilmenin tamamen ve hızla olacağını duyurdu. Suriye'de ABD'lilerle görev yapan Fransız askerleri, çekilmenin çok hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini aktardı. Le Monde, bu hamlenin Beşar Esad ve Vladimir Putin için bir zafer olduğunu da yazının içinde vurguladı.