Reuters'ın geçtiği son dakika haberine göre, ajansa konuşan ismi açıklanmayan yetkili Erdoğan-Trump görüşmesinde böyle bir bir talebin dile getirilmediğini söyledi. Yetkili, iki liderin Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili görüş alışverişinde bulunduğu ifade etti.

Diplomatik kaynaklar'dan yapılan açıklamada, “ABD tarafının yazılı açıklaması görüşmenin içeriğini tam olarak yansıtmıyor” denildi. Görüşmede, Trump'ın Afrin operasyonuyla ilgili "tırmanan şiddetten kaygı"dan söz etmediği öğrenildi.

BEYAZ SARAY NE DEMİŞTİ?

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Başkan Trump, Türkiye'den tansiyonu düşürmesini, askeri operasyonu sınırlı tutmasını istedi” ifadeleri yer almıştı.

Trump’ın görüşmede, “Afrin'deki artan şiddetin Suriye'deki ortak hedefleri tehlikeye atma riski taşıdığını” söylediği kaydedilirken, Türkiye'ye ihtiyatlı olunması, Türk ve Amerikan güçleri arasında çatışma riskine yol açabilecek her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulunulduğu da iddia edildi.

[old_news_related_template title="Erdoğan ile Trump arasında beklenen görüşme gerçekleşti!" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, saat 20.30 sularında telefonda görüştü. İki lider, Suriye başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele aldı. Görüşmede, Suriye'deki son gelişmeler ve Türkiye'nin Afrin'de terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili görüş alışverişinin yanı sıra ikili konulara da değinildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, görüşmede, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG'ye ABD'nin silah desteğine son vermesi gerektiğine vurgu yaptığı da bildirildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise 'Başkan Trump, Türkiye’den tansiyonu düşürmesini, askeri operasyonu sınırlı tutmasını istedi' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/dha-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/erdogan-trumpla-gorustu-2188200/"]

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre iki lider, IŞİD'in yenilgiye uğratılması aşamasında 100 binin üzerinde Suriyeli mültecinin ülkelerine geri dönmesinden duydukları memnuniyeti dile getirirken, evlere geri dönüşlere yardımcı olmak için işbirliğini devam ettirme sözü verdi.

Açıklamada, “Başkan Trump Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını ele almak için (iki ülkeyi) daha yakın işbirliğine davet etti. Liderler, Türkiye dahil olmak üzere komşularına hiçbir tehdit oluşturmayan birleşik bir Suriye'ye istikrar kazandırılması ihtiyacını konuştu” ifadesi kullanıldı.

Beyaz Saray açıklamasına göre ayrıca, Başkan Trump Türkiye'den gelen “yıkıcı ve yanlış” söylemler ve OHAL altında tutuklulukları devam eden ABD vatandaşları ve yerel çalışanlar hakkındaki endişelerini dile getirdi.

Açıklamada, “İki lider, başta bölgesel istikrarı pekiştirmek ve IŞİD, PKK, El Kaide ve İran destekli terörizm dahil terörün tüm şekilleriyle mücadele edilmesi olmak üzere, ABD ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirme sözü verdi” denildi.

[old_news_related_template title="Son dakika... TSK'dan Afrin için son açıklama: Şehit iki askerin naaşına ulaşılamıyor" desc="TSK'dan Afrin'de süren Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin yapılan son dakika açıklamasında 47 hedefin imha edildiği bildirildi. Açıklamada 'Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre; en az 287 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir' denildi. Açıklamada, 23 Ocak'ta şehit olan iki askerin naaşlarına ulaşılamadığı da bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/tank8.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/son-dakika-tskdan-afrin-icin-son-aciklama-2188028/"]

[old_news_related_template title="Afrin'de 6. gün... Mehmetçik 7 düvele karşı çarpışıyor " desc="Mehmetçik Afrin'de planlanandan daha hızlı ilerliyor. Sınırımıza yuvalanan bölücü alçaklara darbe üstüne darbe vuruluyor... Bölgede Türkiye’ye karşı çatışan onlarca yabancı terörist var. Ama TSK, Amerikalısından İngilizine Çinlisinden Almanına kadar hainlere acımıyor, indiriyor. 214 hedef vuruldu, 287 hain öldürüldü, 19 kritik nokta ele geçirildi. İşte Zeytin Dalı harekatından tüm son dakika gelişmeleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/asker-foto-sozcu-gazete-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/afrinde-6-gun-mehmetcik-7-duvele-karsi-carpisiyor-son-dakika-haberleri-2188412/"]