İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde, başta Hamas olmak üzere İslami Cihad hareketi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Halk Demokratik Kurtuluş Cephesi (FHDKC), Özgürler Hareketi, Filistin Arap Cephesi, Filistin Ulusal Girişimi ve diğer bazı gruplar "İsrail ile muhtemel bir anlaşmanın detaylarını görüşmek için" bir araya geldi.

Toplantı öncesi kısa bir açıklama yapan Bedran, 2006'dan beri devam eden Gazze ablukasının kaldırılması için önlerinde büyük bir fırsat bulunduğunu belirterek, İsrail ile muhtemel anlaşmanın diğer Filistinli grupların onayı olmadan tek başına Hamas tarafından yapılamayacağını söyledi.

[old_news_related_template title="İsrail ve Hamas'tan barış sinyali... Yıllar sonra geri döndü" desc="Filistin İslami direniş hareketi Hamas'ın sürgünde bulunan iki numaralı ismi Salih el-Aruri, Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze Şeridi'ne döndü. İsrail ve Filistin medyası, Aruri'nin Gazze'ye dönüşünün 'Hamas ve İsrail arasında uzun vadeli bir anlaşma için üçüncü taraflar aracılığıyla yürütülen görüşmelerle alakalı olduğunu' yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/aruri-aa2-1_16_9_1533271945.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/israil-ve-hamastan-baris-sinyali-o-yillar-sonra-geri-dondu-2555199/"]

YÜZYILIN ANLAŞMASI

ABD Başkanı Donald Trump'ın önümüzdeki günlerde açıklaması beklenen "Yüzyılın Anlaşması"na da değinen Bedran, bunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Bedran, "Batı Şeria olmaksızın tek başına Gazze'de bir Filistin devletinin kurulmasını asla kabul etmeyiz. Aynı şekilde Gazze olmaksızın Batı Şeria'da da tek başına bir Filistin devletine rıza göstermeyiz" ifadelerini kullandı.

Gazze'deki Commodore otelinde düzenlenen toplantı öncesinde basına açıklama yapan Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Gazze'deki eski Filistin Dışişleri Bakanı Gazi Hamad, söz konusu toplantıda İsrail ile muhtemel anlaşmanın detaylarının görüşüleceğini aktardı.

Anlaşmanın detaylarına dair ayrıntı vermeyen Hamad, toplantıda ayrıca Filistin milli birliğinin sağlanması yönündeki çabaların da masaya yatırılacağını kaydetti.

[old_news_related_template title="İsrail'de Araplar ırkçı yasayı protesto etti" desc="İsrail'in çeşitli kentlerinde Araplar, İsrail vatandaşı olan ancak Yahudi olmayanları ikinci sınıf vatandaş statüsüne düşürdüğü belirtilen tartışmalı 'Yahudi ulus devlet' yasasını protesto etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/israil-reuters_16_9_1533445005.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/israilde-araplar-irkci-yasayi-protesto-etti-2558268/"]

EL-FETİH TOPLANTIYA KATILMADI

Öte yandan Fetih Hareketi temsilcileri de toplantının yapıldığı mekana gelerek diğer Filistinli gruplarla selamlaştı, ancak toplantıya katılmadan ayrıldı.

Husam Bedran ve Hamas'ın iki numaralı ismi olan Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, 8 yıla yakın bir sürgün hayatından sonra geçen perşembe günü Mısır'dan Gazze'ye açılan Refah Sınır Kapısı'ndan karayoluyla Gazze'ye giriş yapmıştı.

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin de bugün Hamas ile muhtemel bir anlaşmanın detaylarını görüşmek için toplanacağı belirtilmişti. AA