NATO dışişleri bakanlarının toplantısına ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo damga vurdu. Pompeo, Rusya'ya INF Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süre verdiğini açıkladı.

RUSYA'NIN SİCİLİ KABARIK

Rusya’nın anlaşmaya yönelik ihlallerini ABD’nin ulusal güvenliğini zayıflattığını belirten Pompeo, "Rusya'nın çirkin eylemlerinin listesi uzun, Gürcistan, Ukrayna, Suriye, seçimlere müdahale, Skripal ve şimdi de Kerç Boğazı, bunlar sadece birkaçı” şeklinde konuştu.

ABD’nin Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğine dair bulgular tespit ettiğini söyleyen Pompeo, “Rusya anlaşmaya geri dönmezse, ABD 60 gün içerisinde INF anlaşmasında doğan yükümlülüklerini uygulamayı askıya alacak. Rusya'nın anlaşmaya dönmek için 60 günü var” dedi.

INF ANLAŞMASI NEDİR?

Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasında nükleer silahların sınırlandırılması konusunda yapılan iki taraflı anlaşma. Bu anlaşmaya göre tarafların ellerinde bulundurdukları orta menzili nükleer silahların (INF) tümünün ortadan kaldıracak ve üretimleri yasaklanacaktı.

[old_news_related_template title="Trump'tan skandal yaratacak yaptırım açıklaması" desc="ABD Başkanı Donald Trump, Çin başta olmak üzere birçok ülkeyle sürdürülen ticaret anlaşmaları konusunda 'Eğer ticaret anlaşması yoksa ben vergi adamım' ifadelerini kullandı. Trump, anlaşmaların sağlanamaması üzerine ABD'ye mal ihraç eden ülkelere ekstra vergiler uygulamaya devam edecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/trump-aa-2_16_9_1543938130.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-trumptan-skandal-yaratacak-yaptirim-aciklamasi-2776514/"]

NATO TOPLANTISINDAN RUSYA'YA UYARI ÇIKTI

Brüksel'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'na ilişkin ortak yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, INF Anlaşması'nın 30 yıldır NATO'nun güvenliğini sağlamaya önemli katkılar sağladığı vurgulanarak, müttefiklerin, Rusya'nın geliştirdiği yeni füze sistemiyle anlaşmayı ihlal ve Avro-Atlantik bölgesinin güvenliğini tehdit ettiği sonucuna vardığı bildirildi.

ABD'nin, Rusya'nın INF Anlaşması'nı ihlal ettiği yönündeki bulgularının desteklendiği ifade edilen açıklamada, müttefiklerin, Rusya'ya endişelerini birçok kez dile getirdiği ancak Moskova yönetiminin bu endişelere "inkar ve gizleme" politikasıyla cevap verdiği kaydedildi.

"KORUMAK RUSYA'YA DÜŞÜYOR"

Açıklamada, Rusya'nın orta menzilli füzelerinin yakından takip edileceği belirtilirken, "Rusya'yı yeniden ve ivedilikle Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'na tam ve kanıtlanabilir şekilde uymaya çağırıyoruz. Bu anlaşmayı korumak artık Rusya'ya düşmektedir" ifadeleri kullanıldı.

ABD'nin INF Anlaşması'na "tam olarak uyduğunun" altı çizilen açıklamada, ABD'nin anlaşmaya uyarken Rusya'nın ihlal etmesinin "sürdürülebilir" bir durum olmadığı belirtildi.

"Rusya'nın anlaşmayı ihlali Avro-Atlantik bölgesinin güvenlik altyapısını zayıflatmaya yönelik genel davranışının bir parçasıdır." değerlendirmesine yer verilen açıklamada, NATO müttefiklerinin bölgenin güvenliğini koruma konusunda kararlı olduğu vurgulandı.

RUSYA'DAN YANIT GECİKMEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun açıklamasını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması’nı sıkı bir şekilde uyguladığını belirtti. Zaharova, "Rusya, anlaşmadaki hükümlere sıkı bir şekilde uyuyor ve Amerikan tarafı bunu biliyor" dedi.

Rusya Dışişleri Sözcüsü daha önce, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilme planları yapan ABD'nin tam askeri hâkimiyet sağlamak amacıyla rahat hareket etme özgürlüğü kazanmaya çalıştığını söylemişti. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Rusya'ya INF Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için 60 gün süre verdiklerini açıklamıştı.