Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, İl-20 uçağıyla ilgili açıklamalar yaptı. "İl-20 uçağımız S-200 sistemi tarafından vuruldu" ifadesini kullanan Konaşenkov, uçağın İsrailli pilotların sorumsuzluğu yüzünden düştüğünü ifade etti. Konaşenkov, "İsrail tarafından yapılan bu provokasyonu düşmanca olarak nitelendiriyoruz. İsrail askerlerinin sorumsuz davranışı yüzünden 15 Rus askeri öldü. Bu kesinlikle Rusya-İsrail ilişkilerinin ruhuna aykırı" dedi.

[old_news_related_template title="Putin'den vurulan uçakla ilgili ilk açıklama" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akdeniz'de düşürülen Rus savaş uçağı ile ilgili açıklama yaptı. Putin, 'Rus uçağını İsrail vurmadı. Ne olduğunu incelememiz gerekiyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/il20-rus-ucagi-aa_16_9_1537279466.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/putin-ucagimizi-israil-vurmadi-2632912/"]

"KASITLI OLARAK BU PROVOKASYONU YAPTILAR"
Konaşenkov, pilotların uçağı Suriye ordusunun füze savunma sistemlerinin bulunduğu bölgeye, ateş hattına sürüklediğini, uçağı kalkan olarak kullandığını ifade etti. Konaşenkov, "İsrail hava kontrol sistemleri ve F-16 pilotları Rus uçağını görmemiş olamaz, zira uçak 5 kilometre irtifadan sonra inişe geçmişti. Kasıtlı olarak bu provokasyonu yaptılar" dedi. Konaşenkov, olanları değerlendirdiklerini ve İsrail’in bu eylemine gerektiği gibi karşılık verme hakkını ellerinde bulundurduklarını vurguladı.

[old_news_related_template title="Erdoğan-Putin zirvesinde Suriye'den ilk yorum" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında dün gerçekleşen zirve sonrasında Şam yönetiminden yeni bir açıklama geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, 'İdlib konusunda mutabakata varılmasından dolayı memnunuz' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/erdogan-putin-zirvesinde-suriyeden-ilk-yorum-2632267/"]

Uçağı arama ve kurtarma çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Konaşenkov, İsrail’in Lazkiye’de bir operasyon yapmayı planladığı konusunda Suriye’deki Rus güçlerine önceden bilgi vermediğini belirtti. Konaşenkov, "Operasyonla ilgili önceden bilgi verilmedi. Uyarı, saldırıdan sadece bir dakika önce, ‘kırmızı hat’ üzerinden verildi. Bu sürede uçağın güvenli bir bölgeye çekilmesi mümkün değildi" dedi.

KREMLİN'DEN FLAŞ ERDOĞAN-PUTİN AÇIKLAMASI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Hmeymim üssü yakınlarında 15 askerle birlikte radardan kaybolan İl-20 tipi uçağının düşürülmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Soçi'deki zirve sonucunda yaptıkları Suriye konulu anlaşmaları etkilemeyeceğini belirtti.

Basın mensuplarının İl-20 uçağının düşürülmesinin Putin ve Erdoğan arasındaki İdlib'le ilgili anlaşmaları etkileyip etkilemeyeceği sorusunu yanıtlayan Peskov, "Hayır, bu olay hiçbir şekilde etkilemeyecek. Bu önemli, köklü bir anlaşma. Bu, Suriye'nin geleceği açısından belirleyici nitelikte ve Moskova ile Ankara'nın nihai hedef olan Suriye'de çözüme ulaşmak için uzlaşmacı ve etkili çözümler bulma kabiliyetini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

İSRAİLLİ BAKANLA GÖRÜŞTÜLER

Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun Suriye yakınlarındaki Rus askeri uçağının düşürülmesi konusunda İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ile görüştüğü ve olayın sorumluluğunun tamamen İsrail'de olduğunu söylediği bildirildi.

Uçak Suriye uçaksavar sistemleri tarafından düşürüldü, ancak Moskova aynı bölgede uçan İsrail askeri jetlerinin Rus uçağını ateş hattında bıraktığını söyledi. İsrail hükümeti ise açıklama yapmadı. Rus haber ajanslarında yer alan habere göre, Shoigu Lieberman'a, İsrail'in 15 Rus askerinin ölümüne yol açan davranışının sorumsuzca olduğunu söyledi.

Öte yandan İsrail'in Rusya Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.