Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda geçen ay öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kaşıkçı cinayetini bir suç ve büyük bir hata olarak görüyoruz. Kaşıkçı olayı artık adli bir vakadır, politize etme girişimlerini reddediyoruz. Kaşıkçı olayı Suudi Arabistan'ı aşırılıkçılık ile mücadele politikalarından vazgeçirmeyecek. Suudi Arabistan'ın Arap ve İslam dünyasına karşı büyük sorumlulukları var, onlara hizmet etmeye devam edecek. Suudi Arabistan en başından beri Kaşıkçı'nın öldürülmesinde rolü olanların yargılanacağını söyledi."

[old_news_related_template title="Çavuşoğlu'dan Kaşıkçı cinayetine ilişkin açıklama" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kaşıkçı cinayetine ilişkin, 'Suudi başsavcının açıklamasından önce Suudi Dışişleri Bakanı beni aradı, yaklaşık yarım saat sonra başsavcının yapacağı açıklamayı bana bildirdi. Şu anda 11 kişinin tutuklu olduğunu biliyoruz. 5'i hakkında idam istemi var. Bazı açıklamaları tatmin edici bulmadım' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/mevlut-cavusoglu-371-1_16_9_1531169070-880x495_16_9_1542283900.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/5-idam-talebiyle-ilgili-turkiyeden-ilk-aciklama-2739646/"]

"SUUDİ ARABİSTAN'DA BAĞIMSIZ YARGI SİSTEMİ VAR"

"Kaşıkçı cinayetinde hâlâ cevaplanması gereken sorular var. Suudi Arabistan'da Kaşıkçı cinayeti gibi olayları ele alabilecek bağımsız bir yargı sistemi var. Türkiye'den üç defa bilgi ve kanıtları sunmasını istedik ama Türkiye bunu yapmadı. Konsolosluğa gittiğinde Kaşıkçı'nın bir ekibin onu beklediğini bilip bilmediğini bilmiyoruz. Suudi bakan yaptırımlar ile ilgili soruya, Kaşıkçı cinayeti nedeniyle kişilere yaptırım uygulamak ile Suudi Arabistan'ı sorumlu tutmak arasında fark vardır cevabını verdi. Veliaht Prens'in Kaşıkçı cinayetiyle hiçbir bağlantısı yok. Türkiye ve Katar'dan Suudi Arabistan'ı hedef alan bir kampanya var. Türkiye'nin Kaşıkçı olayında hâlâ bilinmeyen konulara cevap bulunmasını sağlayacak her bilgiyi vermesini umuyoruz."