ABD Başkanı Trump'ın gündem değiştiren Suriye açıklamasına birçok cevap geldi... 7 yılı aşkın bir süredir Suriye'de devam eden iç karışıklık sırasında palazlanan IŞİD'e karşı bölgede olan ABD askerlerinin ülkeye geri döneceğini açıklayan Trump'tan yeni açıklamalar geldi.

ABD Başkanı Trump, 2000 askerin Suriye'den ayrılma kararı sonrasında açıklamalarda bulundu. Trump, "Suriye'den çıkma kararı sürpriz değil. Rusya, İran, Suriye ve diğerleri IŞİD'in yerel düşmanlarıdır" dedi. Trump, yıllardır askerlerin ülkeden çıkması için çalıştığını da dile getirdi.

FRANSIZ ASKERLERİ KALACAK


ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye kararının yankısı devam ediyor... Önceki gece Suriye'deki 2.000'e yakın askerin ülkeden çıkarılacağını duyuran Trump'ın bu kararı hakkında tartışmalar bitmek bilmiyor. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu.

Trump'ın açıklamasına yanıt veren Parly, "IŞİD daha önce hiç olmadığı kadar zayıfladı. Fakat IŞİD haritadan silinmedi ve kökleri de hala mevcut. Bu terör örgütünün son hücreleri de askeri olarak yenilgiye uğratılmalı" dedi.

[old_news_related_template title="Son dakika gelişmesi... New York Times: Çekilme kararı Türkiye'ye yeşil ışık yakıyor" desc="ABD Başkanı Donald Trump yine bir açıklama ile dünya gündemini değiştirdi. Trump, Suriye'de bulunan 2.000'i aşkın ABD askerini Suriye'den çekme kararı alırken dünya basını bu gelişmeye geniş yer ayırdı. New York Times, 'Bu gelişme Türkiye'nin operasyonlarına yeşil ışık anlamına geliyor' yorumunu yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/nytimes-reuters_16_9_1545286492.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-gelismesi-new-york-times-cekilme-karari-turkiyeye-yesil-isik-yakiyor-2806275/"]

Öte yandan Avrupa İlişkilerinden Sorumlu Devlet Bakanı, Fransız askerinin Suriye'de kalmaya devam edeceğini açıkladı. Fransız Bakan Nathalie Loiseau, "Trump'ın açıklamalarına rağmen Fransa, Suriye'deki terörle mücadeleye devam edecektir" dedi. Loiseau, "Terörle mücadele henüz bitmekten çok uzak. Savaşa devam etmek kritik öneme sahiptir" dedi.

SENATÖRLER TEPKİLİ


ABD’li bazı kongre üyeleri, ABD’nin Suriye’den çekilme kararına tepki gösterirken, karardan memnun olan siyasetçiler de oldu. Trump’ın güçlü destekçilerinden olan Cumhuriyetçi kıdemli Senatör Lindsey Graham, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Suriye’den çekilmenin, ABD için bölgede ve dünyada yıkıcı sonuçlar doğuracağını ileri sürerek, “Amerika’nın çekilmesi, IŞİD, İran, Esad rejimi ve Rusya için büyük bir kazanç olur” ifadesini kullandı.

Colarado Senatörü Cory Gardner da paylaşımında Trump’a, çekilme kararını bir an önce durdurması ve ABD ulusal güvenliğini koruyan Suriye
stratejisine ilişkin kongreye danışması çağrısında bulundu. ABD medyasına konuşan Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ise kararın
şaşırtıcı olduğu kadar gelecek yıllarda ve aylarda önemli yansımaları olacak büyük bir hata olduğunu ileri sürdü.

Kentucky Senatörü Rand Paul, Trump’ın sosyal medya hesabından yaptığı, “Suriye’de bulunmamızın tek nedeni olan IŞİD’i yendik” açıklamasını paylaşarak, “Galibiyeti ilan eden ve askerlerimizi savaştan çıkaran bir başkan gördüğümden dolayı mutluyum” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in karara ilişkin Kongre üyelerine brifing verdiği yemeğe katılan ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Corker, görüşmeye dair medyaya değerlendirmelerde bulundu. Corker, alınan karardan kurumların haberdar olmadığını ve iletişimin sağlanmadığını belirterek, “Bence Başkan Trump uyandı ve kararı açıkladı” dedi.

PUTIN: TRUMP'A KISMEN KATILIYORUM


Trump'ın açıklamalarına yanıt veren isimlerden biri de Vladimir Putin'di... Rus lider, Trump'ın ABD'nin Suriye'den ayrılmak kararının ne anlama geldiğini bilmediğini vurgularken, "Trump'ın IŞİD'in yenilgiye uğratıldığı açıklamasına büyük ölçüde katılıyorum" dedi.

Öte yandan Reuters'a konuşan ABD'li üst düzey bir yetkili Suriye üzerindeki hava harekatının da sona ereceğinin sinyalini verdi. İsmi açıklanmayan yetkili, Trump'ın Suriye'den çekilme emri ile IŞİD'e yönelik hava harekatı da sona erecektir" dedi.