ABD Başkanı Donald Trump, BM Genel Kurulu'nda konuşma yapacağı saatte salonda olamadı. Geç kalan Trump konuşma sırasını kaçırdı.

Trump konuşmasına ülkesinin başındayken başardıklarını anlatarak başladı. Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki barış görüşmelerine yaptığı katkıları aktaran Trump, "Artık dünyanın her yönüne füzeler uçuşmuyor" diyerek Kuzey Kore'nin füze denemelerinin sonlandırıldığını belirtti.

Körfez ülkelerinin bölge barışına katkılarından da bahseden Trump, Yemen ve Suriye'de Suudi Arabistan'ın yardımlarından ve yaşanan trajediden bölgede gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.

"İRAN'IN KOMŞULARINA SAYGISI YOK"

ABD Başkanı Trump İran hakkında şunları söyledi; "İran'ın liderlerinin komşularına hiçbir saygısı yok. İran halkı sinirlenme hakkına sahip. İran'ın komşuları İran'ın acendası nedeniyle oldukça yüksek bir bedel ödedi ve ödemeye devam ediyor. İran'ın askeri bütçesi neredeyse 4 kat arttı. İran, Suriye ve Yemen'de teröristleri destekliyor. İran'ın kanlı acendası yüzünden bölge acı çekiyor. İran'ı izole etmek durumundayız"

"ABD ARTIK KULLANILAMAYACAK"

Trump, İsrail'in Kudüs'ü başkent ilan etmesine yönellik olarak, "Bu sene önemli bir adım daha attık Ortadoğu hususunda. Bu da İsrail’deki büyükelçiliğimizi Kudüs’e taşıma kararımızdı. Biz burada İsrail’in egemenliğine saygı duyduğumuz için attığımız bir adım. Ve hepimizin bildiği tarihin bildiği olguları reddetmeye gerek olduğunu da düşünmüyorum. Bütün dogmalar, yıkılmayan inançlar ve ideolojiler yıllar içinde değişen şeyler. Ve ben de bu değişimin parçası oldum kendi yönetimim döneminde. Biz bunu refah için, barış için atıyoruz. Ticaretin adil şekilde yürümesini istiyoruz. Kimsenin Amerika’yı sömürmesini istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"CEZA MAHKEMESİNE DESTEĞİMİZİ ÇEKİYORUZ"

Trump Çin'e uygulanan yeni yaptırımlardan bahsederken Uluslar Arası Ceza Mahkemesi'ne desteği çektiklerini söyledi.

Trump şöyle konuştu;

"Şu an ABD çelik konusunda dünya liderliğine doğru ilerlemeye çalışıyor ve 13 trilyonluk ticaret açığını kapatıyoruz yavaş yavaş. Artık eski günler geride kaldı, bunu tolere etmeyeceğiz. ABD kendi çıkarlarını koruduğu için asla özür dilemeyecek. Bildiğiniz gibi 200 milyar dolarlık yeni bir vergi duyurusu yaptık Çin’e yönelik olarak. Ve bunu değerli dostum sayın Şi de biliyor.

Çin’de pazarda yaşanan sapmalar artık tolere edebileceğimizin çok ötesinde. Ve ben yönetimim boyunca, görevde olduğum zamanlarda gösterdim ki Amerika artık kendi çıkarlarını kendi önüne koyacak.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne desteğimizi çekiyoruz. ABD ayrıca mahkeme ve yargı sistemine de güvenini yitirmiş durumda. Şu anda her ülkenin vatandaşına eşit yaklaşması gereken BM’nin yargı organları maalesef bunu yapmıyor. Biz artık Amerika’nın egemenliğini feda etmeyeceğiz. Uluslararası kuruluşların uğruna ilkelerimizden vazgeçmeyeceğiz. Bütün dünyayı kendi uluslararasına sarılmaya, kendi egemenliklerine savunmaya ve vatanlarını sevmeye davet ettik. Ancak bunu diğer ülkeleri domine etmek için kullanmayı da her zaman reddettik."

"PETROL FİYATLARINI DÜŞÜRMEK İSTİYORUZ"

Donadl Trump petrol fiyatlarını düşürmek istediklerini söyleyerek OPEC üyesi ülkeleri eleştirdi. Trump, "OPEC üyesi ülkeler dünyanın diğer ülkelerini ellerindeki petrolü kullanarak domine etmeye çalışıyor. Onları adeta ezmeye çalışıyor, biz bundan memnun değiliz. Petrol fiyatlarını yükseltmek yapılmaması gereken bir şey. Onların da bunu yapmaması gerekiyor. Biz petrol fiyatlarını düşürmek istiyoruz. Bizler artık bu korkunç fiyatları tolere etmeyeceğiz ve tek bir ülkeye bağımlı olmak hem ithalat hem ihracat için bir ülkeyi zor duruma düşürür" şeklinde konuştu.

"ALMANYA RUSYA'YA BAĞIMLI OLABİLİR"

Almanya'nın Rusya ile arasındaki ticari ilişkiyi sakıncalı bulduğunu belitren Trump, "Polonya gibi Avrupa ülkeleri artık Baltık denizindeki boru hattından sonra Rusya’ya bağımlı olmaktan kurtuldu. Fakat Almanya böyle devam ederse Rusya’ya bağımlı hale gelecek. Şu anda dünyanın batısında bizler şuna kararlıyız. Bağımsızlık ve hiçbir ülkenin yayılmacı politika izlememesi bizim için çok elzem. Dolayısıyla biz hem kendi adımlarımızı atarken hem de dünyadaki ilişki ağını gözlemlerken bunu gözetlemeye çok dikkat ediyoruz" dedi.

ESAD'A KİMYASAL UYARISI

Trump, Esad rejiminin sivillere yönelik olarak kimysal silah kullanması durumunda ABD'nin harekete geçeceğini açıkladı.

MADURO'YA SERT UYARI

Venezuela'daki kriz koşlullarını eleştiren Trump, Devlet Başkanı Maduro'ya uyarılarda bulundu. Trump, "İnsan kaçakçıları, çeteler ve uyuşturucu kaçakçıları dünyanın her yerinde yükselişte. Ve kolay zarar görebilecek halklar bundan daha çok zarar gören kişiler. İnsanlar yoksul kaldıkça bu suç ağlarına yöneliyor. Biz bu kısır döngüyü yıkmalıyız. Ve bunun yerine barış ve refah getirmeliyiz. Bu salonda bulunan bütün uluslarası göçmen politikalarını kendi çıkarlarına uygun olarak düzenlemesi gerektiğine inanıyoruz.

ABD yeni uluslararası göçmenlik sözleşmesine bu yüzden dahil olmayacak. Biz kendi vatandaşlarımızı daha ön planda tutmak durumundayız. Ve bu göçmenlik krizini atlatmak için insanlara kendi ülkelerinde refah içinde yaşayabilecek bir ortam sunmamız lazım. Şu anda bir trajediyi izliyoruz Venezuela’da. 2 milyondan fazla insan Maduro rejiminden kaçıyor ve Kübalı finansörlerinin zulmünden kaçıyor.

Bugün sosyalizm, petrol zengini ülkeleri batırdı, ekonomilerini çökmüş bir hale getirdi. Şu anda sosyalizm ve komünizm yalnızca yolsuzluk, çürümüşlük ve yoksulluk getirdi. Ve baskı yapan rejimler getirdi. En sonunda da kendi halklarına sefalet içinde bir yaşam getirdi. Bu yüzden burada demokrasinin Venezuela’ya tekrar getirilmesini umut ediyoruz.

Burada Maduro’nun kendisine de sesleniyorum, yakın danışmanlarına da sesleniyorum. Hatta onların aileleri dahil bütün halkın daha iyi bir yaşam yaşayabilmesi için çalışıyoruz. Siz, bizlerin her yaptığına kötü gözle bakmadığınız sürece biz yardım etmeye de hazırız. Dolayısıyla buradan konu yardıma gelmişken; Amerika artık sadece kendi dostlarına ve saygısını hak edenlere yardımlarını gerçekleştirecek. Herkes artık Amerika’dan hak ettiğini alacak" dedi.

"BİZE AĞIR YÜK OLMUŞTU"

ABD Başkanı konuşmasına son verirken, "ABD, BM’yi daha verimli, daha efektif ve daha hesap verebilir yapmak için elinden geleni yapıyor. Hep söylediğim gibi BM’nin potansiyeli muazzam. Ve müzakerecilerimize de söylediğim gibi artık BM Barış Birlikleri’nin sadece yüzde 25’ini biz karşılayacağız. Çünkü bu bizim üzerimizde ağır bir yük olmuştu. Artık Amerika’nın kaynaklarını daha güzel, daha verimli bir şekilde tahsis edeceğiz. Ancak bunu yaparsak BM’nin en büyük idealini gerçekleştirebiliriz. Korkmadan, cesurca, barışa ulaşmaya çalışmalıyız" ifadelerini kullandı.