ABD ile Türkiye arasında Rahip Andrew Brunson krizi çıktı. Türkiye'de görülen davada ev hapsi verilen Brunson, hakkında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'ten skandal bir açıklama geldi. Pence, tutuklu yargılanan rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını söyledi.

BİR MESAJ DA TRUMP YAYIMLADI

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da ABD Başkanı Donald Trump sosyal medyada, “ABD, Türkiye’ye Brunson’un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak” mesajını paylaştı.

trmptwt

[old_news_related_template title="SON DAKİKA: ABD'den şok açıklamalar! Brunson bırakılmazsa yaptırım uygulanır" desc="ABD'li rahip Andrew Brunson'ın ev hapsine alınmasına ABD kanadından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bu kez Başkan Yardımcısı Mike Pence'ten skandal bir açıklama geldi. AP'nin son dakika duyurduğu habere göre Pence, Türkiye'de tutuklu yargılanan rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulayacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından ABD Başkanı Donald Trump da sosyal medyada ABD'li rahip Andrew Brunson hakkında bir açıklama yaptı. Trump, “ABD, Türkiye’ye Brunson’un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak” ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abdden-sok-aciklama-rahip-birakilmaz-yaptirim-uygulanir-2542626/"]

TÜRKİYE'DEN CEVAP GECİKMEDİ

Yapılan bu açıklamaya Türkiye'den sert cevap geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trump'ın Türkiye'yi yaptırımla tehdidine ilişkin, "Kimse Türkiye'ye dayatmada bulunamaz. Hiç kimsenin tehdidine müsamaha edemeyiz" dedi.

cavusoglu-twt

İBRAHİM KALIN: TEHDİTKAR DİLİN KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bu açıklamalarından sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan da açıklama geldi.

Kalın, "Amerika Birleşik Devletler yönetiminin açıklamalarının, bir NATO müttefiki olan ülkemize yönelik kullanılan tehditkar dilin kabul edilmesi mümkün değildir. FETÖ konusunda bugüne kadar hiçbir adım atmayan Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, bağımsız Türk yargısının yetki alanında olan bir hususu bahane ederek, Türkiye’ye karşı tehditler savurarak netice alamayacağını bilmelidir. Amerika Birleşik Devletleri, kendi çıkarlarına ve müttefiklik ilişkimize daha çok zarar vermeden, bir an önce tavırlarını gözden geçirerek yapıcı bir zemine dönmelidir" ifadelerinde bulundu.

BİR TEPKİ DE FUAT OKTAY'DAN

Trump'a bir tepki de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan geldi. Oktay sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye bir hukuk devletidir ve Türk adaleti herkese eşit mesafededir. Ucuz tehditlere karşı da tahammülümüz yoktur. ABD’li muhataplarımız, Millet adına hüküm veren Türk yargısının kararlarına saygı duymak zorundadır" dedi.

fuat-oktay

Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç da yaptığı açıklamada "Tavsiyelerime uyulmaması büyük talihsizlik. Tehditlere boyun eğmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

kilic-twt

GÜL: yüce Türk adaleti nihai sözü söyleyecektir


Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD'li papaz Andrew Craig Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde "Türkiye'ye yaptırım uygulayacağı" şeklindeki tehdidine ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin kendi kaderini tayin eden tam bağımsız ve egemen bir ülke olduğunu vurgulayan Gül, "Brunson davası da tam bağımsız ve egemen bir ülkede olması gerektiği gibi kendi mecrasında ilerleyecek, yüce Türk adaleti nihai sözü söyleyecektir." ifadesini kullandı.

gul