En az 40 bin yıllık resmin figüratif resmin en eski örneği olduğu düşünülüyor. Resim, soyut formları değil gerçek varlık ve nesnelerin tasvirini kapsıyor.

BBC'nin haberine göre uzmanlar, keşfedilen resimde hangi hayvanın betimlendiğini kesinleştiremedi ancak tahminleri, bunun bir Malezya yaban sığırı olduğu yönünde.

Malezya yaban sığırı bugün bu bölgede hala yaşamakta olan bir sığır türü.

Araştırmada resmin tarihlendirilmesi için kalsiyum karbonat kalıntıları incelendi. Araştırmada resmin tarihlendirilmesi için kalsiyum karbonat kalıntıları incelendi.


Borneo adası siyasi olarak Malezya, Endonezya ve Brunei arasında bölünmüş durumda. Resim, adanın Endonezya'ya bağlı Doğu Kalimantan bölgesindeki ıssız ve dağlık alandaki mağaralardan birinde keşfedildi.

El şablonları da bulundu


Bu mağaralarda prehistorik (tarih öncesi) döneme ait binlerce resim, çizim ve diğer görsel tasvir eseri keşfedildi.

Bunların arasında el şablonları, hayvanlar, soyut işaretler ve semboller yer alıyor.

Bu son araştırmaya katılmayan, prehistorik sanat konusunda çok önemli bir isim olarak değerlendirilen, Fransa'daki Bordeaux Üniversitesi'nden Prof. Dr. Francesco d'Errico, "Burası birçok resmin ve birçok mağaranın bulunduğu çok büyük bir alan. Ortadaki, çok büyük bir arkeolojik keşif" dedi.

Araştırmanın başındaki isimlerden, Avustralya'daki Griffith Üniversitesi'den Maxime Aubert keşifle ilgili şunları söyledi:

"Bugüne kadar tarihlendirdiğimiz en eski mağara sanatı resmi, tanımlanamayan bir hayvan. Bu, muhtemelen Borneo ormanlarında hala bulunan bir yaban sığırı türü. En az 40 bin yaşındaki resim artık, bugüne kadar bilinen en eski figüratif sanat eseri."