New York Times ve Washington Post gazetelerinin ismini saklı tutan kaynaklara dayandırdığı haberlerinde Trump'ın Haziran 2017'de Mueller'i kovma emri verdiği ancak Beyaz Saray hukuk danışmanı Don McGhan'ın bu karara karşı çıktığı ve Trump'ın geri adım atmaması durumunda istifa edeceğini Başkan'a söylediği yer aldı.

New York Times McGhan'ın Mueller'i kovma emrinin Trump yönetimi üzerinde "felaket etkileri" olacağını düşündüğünü de ekledi.

[old_news_related_template title="Trump'a Davos'ta soğuk duş... Yuhalandı!" desc="İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşen 48. Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) konuşan ABD Başkanı Donald Trump, 'Önce Amerika'nın 'Yalnızca Amerika' olmadığını söyleyerek, 'Dünya güçlü ve refah içinde bir ABD'nin yükselişine tanık oluyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/yuhalandi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/trumpa-davosta-soguk-dus-yuhalandi-2190913/"]

Gazeteye göre Trump McGhan'ın istifa tehdidinin ardından geri adım atarak Mueller'i kovmaktan vazgeçti.

Davos'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, "Yalan haber, millet. Yalan haber. Tipik New York Times yalan haberleri" dedi.

AFP'ye konuşan Trump'ın avukatı Ty Cobb "Hukuk danışmanına ve sürece saygı nedeniyle yorum yapmayı reddediyoruz" dedi.

Trump Ağustos ayında gazetecilere Mueller'i kovmayı hiç düşünmediğini açıklamıştı.

ABD Başkanı "Bunu hiç düşünmedim. Bunu sizden okuyorum. Onu kovacağım diye. Hayır kimseyi kovmuyorum" demişti.

"Çıkar çatışmaları"


New York Times Trump'ın Muelleri üç farklı konuda çıkar çatışması içinde olduğu gerekçesiyle Rusya soruşturmasından almak istediğini yazdı.

Gazeteye göre Trump'ın Mueller'e yönelttiği iddialar şöyle: Mueller Trump'a ait bir golf kulübüne üyeliğini ücretlerdeki anlaşmazlık nedeniyle sonlandırdı. Mueller daha önce Trump'ın damadı Jared Kushner'i temsil eden bir hukuk firmasında çalışıyordu ve Mueller özel savcılık görevine getirilmeden önce FBI direktörlüğü görevine dönmek için mülakatlara girdi.

Senato İstihbarat Komitesi başkan yardımcısı Demokrat Partili üye Mark Warner, Mueller'i görevden almanın "kırımızı çizgi" olacağını söyledi.

Warner, "Bunu daha önce de söyledim yeniden söylüyorum. Özel savcıyı kovmak Başkan'ın geçemeyeceği kırmızı çizgidir. Savcıyı kovmak, kilit tanıkları affetmek ya da başka bir şekilde soruşturmaya müdahale etmek gücün kötüye kullanılmasıdır" dedi.

Trump dün Mueller tarafından sorgulanmaya hazır olduğunu söylemiş, "Savcıya yeminli ifade vermeye hazırım" demişti.

Robert Mueller'ın yürüttüğü FBI soruşturması, Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale iddialarıyla Trump'ın kampanya ekibiyle Rusya arasındaki olası bağlantıların araştırılmasını içeriyor.

Rusya soruşturmasında şu ana kadar Trump'ın ekibinden dört kişiye suçlama yöneltildi.

Aralarında Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in de bulunduğu iki isim ise "FBI'a yalan söyleme" suçunu kabul etti.

Suçlanan diğer kişiler ise geçmişte Trump'ın seçim kampanyasını yöneten Paul Manafort, onun iş ortağı Rick Gates ve seçim kampanyasında Trump'a danışmanlık yapan George Papadopoulos.