Basının haberdar edilmediği ziyaret sürpriz bir şekilde planlandı ve Trump kimsenin beklemediği anda Irak'ta ortaya çıktı.

Reuters Reuters


Al Asad Hava Üssü'nde ABD askerleriyle bir ara gelen Trump'ın yanında First Lady Melania ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'da vardı.

Reuters Reuters


Burada bir açıklama yapan Trump, dönüş yolunda Almanya'nın Ramstein Hava Üssü'nde görevli askerleri de ziyaret edeceğini açıkladı.

Reuters Reuters


Trump ayrıca yeni Savunma Bakanı Shanahan'ın görevinde uzun süre kalabileceğini belirtti.

Reuters Reuters


Trump ayrıca Suriye'den çekilme konusunda daha önce de yardımcılarıyla görüştüğünü ancak yardımcılarının kendisini Suriye'de kalma konusunda ikna ettiklerini açıkladı. Irak'tan çekilmeyi düşünmediklerini söyleyen Trump, Suriye'ye yapılacak bir operasyonda Irak'taki üssün kullanılabileceğini duyurdu.

Trump askerlerle selfie çektirdi. Reuters'ın servis ettiği fotoğraflarda Trump ile askerler arasında ip olması dikkat çekti. Trump askerlerle selfie çektirdi. Reuters'ın servis ettiği fotoğraflarda Trump ile askerler arasında ip olması dikkat çekti. İp konusunda resmi bir açıklama yapılmazken, bunun güvenlik önlemi olarak uygulandığı tahmin ediliyor.


"ERDOĞAN DA YENMEK İSTİYOR"

Trump IŞİD'i yendiğini belirttiği açıklamasında 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuğunu ve onun da IŞİD'i yenmek istediğini' açıkladı. Trump, "Komutanlar Suriye'den çekilmek için ek süre istediler ben kabul etmedim. Bölge ülkeleri IŞİD'i yenme konusunda yükü paylaşmalı" sözlerini kullandı.

Irak'taki konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da temasına değinen Trump, "Ulus inşa etmiyoruz. Suriye'yi yeniden inşa edebilmek için siyasi çözüm gerekiyor. Bunu zengin komşu ülkelerin ödemesi gerekiyor. ABD değil. Bırakalım ödesinler. Ve ödeyecekler. Aslında, dün belki de okumuşsunuzdur Suudi Arabistan harekete geçti ve kalkınma için önemli fonlar sağlayacağı sözünü verdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da IŞİD'den geriye kalanları temizlemeyi kabul etti. Biz de onlarla birlikte çalışacağız" dedi.

Trump, George W. Bush ve Barack Obama'dan sonra Irak'ı ziyaret eden üçüncü ABD Başkanı oldu. Bush Kasım 2003'te Obama ise Nisan 2009'da Irak'taki Amerikan birliklerini ziyaret etmişti.