Emmanuel Macron, yükselen milliyetçiliğin küresel refahı tehdit ettiği uyarısında bulundu. Macron ayrıca ABD'ye tecritçi politikalara yönelmemesi çağrısı yaptı.

Konuşmasında iklim değişikliği ve hava kirliliği ile mücadelenin önemine de değinen Macron, çeşitli endüstrileri korumanın söz konusu mücadeleye katılmamak için bir bahane olamayacağını söyledi.

ABD'nin sera gazı salımlarının kısıtlanmasını hedefleyen Paris İklim Anlaşması'na döneceğinden emin olduğunu belirten Macron, "Başka bir Dünya yok" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın konuşması Amerikan Temsilciler Meclisi'nin ve Senatosu'nun üyelerince zaman zaman ayakta alkışlandı.

Diğer ülkelerin liderleri nadiren Amerikan Kongresi'ne hitap ediyor.

Geçen yıl Fransa Cumhurbaşkanı seçilen 40 yaşındaki Macron 3 günlük resmi bir ziyaret için ABD'ye gitmiş, temasları sırasında İran ile yeni bir nükleer anlaşma imazalanmasını istediklerini açıklamıştı.

'Trump'ı ikna edememiş olabilirim'

Macron'un diğer Avrupalı liderlerin çoğunun aksine Trump ile ikili ilişkilerinin iyi olduğu biliniyor.

Ancak Fransa Cumhurbaşkanı, ABD'den ayrılmadan önce Washington'da düzenlediği basın toplantısında, İran ile nükleer anlaşmadan çekilmemesi konusunda Trump'ı ikna edememiş olabileceğini söyledi.

Macron, "Trump'ın ne yapabileceği konusunda 'içerden alınmış' herhangi bir bilgim yok. Fakat Trump, anlaşmayı savunmak için pek istekli görünmüyor" dedi.

Trump, İran ile nükleer anlaşmadan tamamen çekilip çekilmemeye ve bu ülkeye yeniden yaptırımlar uygulamaya başlayıp başlamamaya ilişkin kararını en geç 12 Mayıs'ta açıklayacak.

Trump 'Önce Amerika' diyor

"Önce Amerika" söylemini benimseyen ABD Başkanı Donald Trump ise geçmişte ricaret savaşlarının iyi olduğunu ve ülkesinin bu savaşları rahatlıkla kazandığını söylemişti.

İthal çelik ve alüminyuma ek vergi getiren Trump, mevcut ticari kuralların ABD için adil olmadığını savunuyor.

Trump geçen yıl da ABD'yi, yine ülkesi için adil olmadığını gerekçe göstererek Paris İklim Anlaşması'ndan çekmişti.

[old_news_related_template title="Macron-Trump arasında 'fazla samimiyet': Eşinden fazla seviyor" desc="ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Washington'da bir araya geldi. Görüşmenin niteliğinden çok, ABD Başkanının Fransız mevkidaşına gösterdiği 'aşırı ilgi' medyada büyük yer buldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/macrontrumpreuters_16_9_1524633666.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/macron-trump-arasinda-fazla-samimiyet-esinden-fazla-seviyor-2369620/"]
[old_news_related_template title="Yine el ele tutuşma krizi" desc="ABD Başkanı Trump'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u karşılama törenine Trump ile eşi Melania'nın 'el ele tutuşma krizi' damga vurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/elelereuters_16_9_1524635493.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/yine-el-ele-tutusma-krizi-2369621/"]