Kalın, Al Jazeera English kanalında Afrin'de yaşanan gelişmeleri ve YPG'nin bulunduğu Menbiç'te neler olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sputnik'te yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "Henüz bir anlaşma yok" dediği Menbiç hakkında Kalın'dan farklı bir bilgilendirme geldi. Kalın'ın ifadelerine göre Menbiç konusunda Türkiye ve ABD anlaşma sağladı ve şu an için anlaşmanın uygulanması bekleniyor.

'AFRİN HAREKATI ÖNCESİ KOORDİNE İÇİNDEYDİK'

Kalın, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, Türkiye'nin Rusya ve ABD ile ne tür temaslarda bulunduğuna dair soruya, "Suriye'de bölgenin gerçekleri göz önünde bulundurulduğunda, orada attığınız her adımı koordine etmeniz gerektiği açıktır. Biz DEAŞ ile mücadele için kurulan uluslararası koalisyonunun bir parçasıyız. Koalisyonun bir parçası olarak ABD, İngiltere ve diğer koalisyon ülkeleriyle Cerablus bölgesinde ve diğer yerlerde bir dizi harekatta bulunduk. Fırat Kalkanı Harekatını başlatmadan önce de koordinasyon halindeydik. Afrin'de Zeytin Dalı Harekatı'nı başlatmadan önce de Ruslar, İranlılar, ABD'liler ve uluslararası koalisyon ile koordinasyon içindeydik. Bugüne kadar başarılı olduk. Sivil kayıplardan kaçındık, şimdiye kadar harekatımızın amacına ilişkin tüm süreç şeffaf ilerledi" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Bozdağ'dan ABD'nin Afrin açıklamasına tepki!" desc="Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Afrin Harekatına ilişkin söyledikleri hakkında, ABD’nin Zeytin Dalı Harekatı’nın nedenlerini, hedeflerini ve mahiyetini hala ya anlamadığını ya da anlamak istemediğini bildirerek, “Zeytin Dalı Harekatı’nın DEAŞ ile mücadeleyi zayıflattığı iddiası, temelsizdir, yalandır. DEAŞ terör örgütünün en çok eylem yaptığı ülkelerden biri Türkiye’dir. DEAŞ’a karşı en etkili en samimi ve en kararlı mücadele eden ve DEAŞ’a en büyük darbe vuran ülke de Türkiye’dir” dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/bozdagdan-abdye-yanit-2298648/"]

'MENBİÇ'LE İLGİLİ GÖRÜŞME HALİNDEYİZ'

Türkiye'nin Menbiç'e yönelik nasıl bir yol izleyeceği ve bununla ilgili ABD ile görüşmelerin ne aşamada olduğu sorularına ise Kalın, şu cevabı verdi:

"Menbiç'te yapılması gereken her şeye dair zaten müzakerelerde bulunduk. Geçen iki yıl boyunca ABD'deki iki yönetimle de, hem Obama hem de Trump yönetimiyle, PYD/YPG unsurlarının, teröristlerin Menbiç'ten çıkarılmasına ilişkin görüşme halindeyiz. Çünkü Menbiç çok az Kürt'ün oturduğu bir Arap kentidir. Bu konu, Kürtlerle değil, PYD/YPG terörist unsurların Menbiç'ten çıkarılması ve Fırat'ın doğusuna çekilmesiyle alakalı."

'BU UNSURLARIN BÖLGEDEN ÇEKİLMESİNİ BEKLİYORUZ'

Uzun süredir bu anlaşmanın masada olduğuna ve son üç haftadır ABD'nin görevden alınan halen Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Raymond McMaster ve diğer ABD yetkilileriyle yoğun temaslar yürütüldüğüne dikkati çeken Kalın, "Genel bir anlaşmaya vardık. Şimdi bu anlaşmanın uygulanmasını bekliyoruz. Eğer bu anlaşma uygulanırsa, ABD ile karşı karşıya gelmemiş olacağız. Şimdi, Amerikalıların Rakka operasyonu tamamlandığında söylediği gibi, bu unsurları bölgeden çekmesini bekliyoruz" dedi.

'ANLAŞMALARIN DEVAM ETMESİNİ UMUYORUZ'

Kalın, ABD'deki Dışişleri Bakanı değişikliğinin Türkiye-ABD ilişkilerine nasıl yansıyacağına ilişkin, "Devlet işlerinde devamlılık esastır. Bakanlar, yetkililer değişebilir ama kilit politikaların aynı kalması beklenir. ABD'li mevkidaşlarımızla vardığımız anlaşmaların devam etmesini umuyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Tillerson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmişti ancak görüşmede kayıt yapılmamıştı. Kayıt altına alınmayan görüşme eleştirilere sebep olmuştu.

[old_news_related_template title="Son Dakika... ABD Savunma Bakanlığı: Menbiç'ten çekilmiyoruz!" desc="ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, kuzeybatı Suriye'deki durumdan kaygılı olduklarını dile getirerek, 'Afrin'de askerimiz yok ama Menbiç'te askerimiz var çekilmiyoruz. Bütün taraflara ABD güçlerinin orada olduğunu ve Menbiç'te kalmaları için gerekli tedbirleri alacağımızı hatırlattık' ifadelerinde bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/pentagon_16_9_1521495939.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-abd-savunma-bakanligi-munbicten-cekilmiyoruz-2298272/"]

 

[old_news_related_template title="ABD'den tepki çeken Afrin açıklaması!.. Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'ye sert yanıt" desc="Mehmetçiğin Afrin’deki PKK terör örgütünün Suriye kolu  PYD-YPG unsurlarını kaçırıp, kentin kontrolünü Özgür Suriye Ordusu ile birlikte ele geçirmesinin ardından, Washington’dan “endişeliyiz” açıklaması geldi. Bu açıklamaların ardından Türkiye'nin yanıtı sert oldu!.. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Afrin’deki durum hakkında bugün yaptığı açıklama, ABD makamlarının Zeytin Dalı Harekatı’nın gerekçesini, amacını ve mahiyetini hala idrak edemediklerini veya maalesef anlamak istemediklerini göstermektedir” ifadelerinde bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/basliksiz-2-44_16_9_1521492260.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abdden-tepki-ceken-afrin-aciklamasi-2298051/"]