Son olarak ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen taslakta satışın engellenmesi için ilk adım atılmıştı. Karar Türkiye'den de tepki çekmişti. Solingen katliamı anmalarına katılmak için Almanya'ya giden Mevlüt Çavuşoğlu, dönüş sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Teslimatla ilgili bir endişesinin bulunmadığını belirten Çavuşoğlu, "Bu proje ile ilgili ön ödemeler yapıldı. Bu kapsamlı bir anlaşma. Sadece satın alma değil, ortak üretim de söz konusu" ifadelerini kullandı.

"İHTİYACIMIZI BAŞKA YERDEN KARŞILARIZ"

Şu ana kadar ABD yönetiminden F-35'lerin verilmeyeceğine yönelik bir baskı olmadığını söyleyen Bakan, uçakların verilmemesi durumunda ihtiyacın başka yerden karşılanacağını da belirtti.

F-35'LERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Lockheed Martin tarafından geliştirilen F-35, JSF (Joint Strike Fighter, yani müşterek savaş uçağı) programı çerçevesinde üretilmiş olan 5. nesil radar izi düşük çok işlevli bir savaş uçağı. 1931 kilometrelik azami hıza ulaşabilen F-35 savaş uçakları, 2 saat 36 dakika boyunca havada kalabiliyor. Uçakların menzili ise 2200 kilometreye kadar ulaşıyor.

İşte F-35'lerin teknik özellikleri;

Foto: BBC Türkçe Foto: BBC Türkçe