Anadolu Ajansı'nın haberinde Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri karşılıklı olarak normalleştirme kararı aldığı ifade edildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok'un bir telefon görüşmesi yaptıktan sonra bu kararın alındığı ifade edildi.

Açıklamada, "1 Temmuz tarihinde Türkiye ve Hollanda Dışişleri Bakanları Brüksel’deki NATO Zirvesi marjında görüşmüşlerdir. Bakanlar Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasına sebebiyet veren, 2017 Mart ayında vuku bulan üzüntü verici olayları ele almışlardır. İki Bakan Türkiye ve Hollanda’nın birçok ortak çıkara sahip iki dost ve NATO müttefiki ülke olduklarının altını çizmişlerdir. İki ülke 400 yılı aşkın süredir yakın ilişkiler sürdürmüşlerdir, halen 60 yılı aşkın süredir NATO müttefikidirler ve aralarında kayda değer ticaret ve yatırım ilişkileri bulunmaktadır. İki Bakan Türkiye ve Hollanda arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ülkelerinin hazır olduklarını beyan etmişlerdir. Göç, terörle mücadele ve ekonomik işbirliğini ilerletme gibi birçok konuda iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin öneminin altını çizmişlerdir. NATO Zirvesindeki bu olumlu görüşmeyi takiben iki Bakan birbirleriyle tekrar temasa geçmek için inisiyatif almışlardır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada bakanların karşılıklı olarak Ankara ve Lahey'e büyükelçi atamasında uzlaşma sağlanıldığı belirtilirken, Hollanda Dışişleri Bakanı Blok'un 2018 içinde Türkiye'ye resmi ziyarette bulunması konusunda anlaşma sağlanıldığı ifade edildi. Reuters, Çavuşoğlu'nun sözlerine yer verirken, Hollanda'nın pek çok kere ilişkileri normalleştirmek için çağrıda bulunduğunu söylediğini aktardı.

HOLLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI RAPOR YAZDI

Hollanda'nın çok satan gazetelerinden Telegraaf'ta yer alan haberde Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, bugün parlamento için bir rapor hazırladı. Geçen yılın Mart ayında iki bakanın Hollanda'dan uzaklaştırılmasıyla başlayan kriz çözüldü. Blok, Lahey'e Türk büyükelçi atanacağını duyururken Hollanda'nın da Ankara'ya büyükelçi atayacağı açıklandı.

Hollanda'nın haber ajansı ANP'nin aktardığı haberde krizin çözüldüğü ve iki ülke arasındaki ilişkinin yumuşayacağı belirtildi. Şubat ayından beri Hollanda ve Türkiye arasındaki ilişki maslahatgüzar seviyesindeydi.

KRİZ NASIL ÇIKMIŞTI?

Hollanda hükümeti, Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumu döneminde, Hollanda'da Türk vatandaşlarıyla bir araya gelerek konuşma yapmayı planlayan Çavuşoğlu'nun uçağına verilen iniş iznini iptal etmişti. Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın da 11 Mart 2017'de Rotterdam'daki Türk konsolosluğuna girişine izin vermeyen Hollandalı yetkililer, Kaya'nın korumalarını gözaltına almış ve kendisini polis eskortuyla Almanya'ya gitmeye zorlamıştı.