Afganistan'ın bir yıldan uzun bir zamandır Türkiye'de bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Raşid Dostum pazar günü özel bir uçakla Kabil'e dönecek.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Harun Çakansuri, Dostum'un başkentte resmi bir törenle karşılanacağını ve kendisine yönelik suçlamaların ise bağımsız mahkemelerce ele alınacağını açıkladı.

[old_news_related_template title="Afganistan'da bayramlaşma sırasında intihar saldırısı" desc="Afganistan’da varılan ateşkese rağmen Taliban ile güvenlik güçlerinin bayramlaşması sırasında intihar saldırısı düzenlendi. Onlarca kişinin öldüğü saldırıyı IŞİD üstlendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/afganreuters_16_9_1529220864.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/afganistanda-bayramlasma-sirasinda-intihar-saldirisi-2470310/"]

Kabil'de basın mensuplarına konuşan Çakansuri, "Yasal meseleler yargı yetkililerini ilgilendirir" ifadesini kullanırken, ayrıca Dostum'un yakın çevresinde bulunan ve geçtiğimiz haftalarda tutuklanan milis komutanlardan Nizamettin Kaysari'nin ise cezaevinden salınmayacağını belirtti.

SEÇİMLERDE ADAY OLMASI BEKLENİYOR

Kaysari'nin tutuklanmasının ardından ülkenin kuzeyindeki kentlerde protesto gösterileri düzenlenmiş, göstericiler Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin posterlerini parçalamış ve Özbekistan'dan gelen enerji nakil hatlarını kesme tehdidinde bulunmuştu.

[old_news_related_template title="ABD Taliban'ın Afganistan'da güçlendiğini açıkladı" desc="ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Başmüfettişliği raporunda ABD askerlerinin Afganistan'da 2018'in ilk çeyreğinde 'çok az ilerleme' kaydettiği belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/afganistan-reuters_16_9_1527022996.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abd-talibanin-afganistanda-guclendigini-acikladi-2423573/"]

Protestocular Kaysari'nin serbest bırakılmasının yanı sıra, sürgündeki Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın da ülkesinde özgürce geri dönebilmesini talep ediyor. Dostum'un Ekim ayında düzenlenecek genel seçimlerde görevdeki Cumhurbaşkanı Gani'ye karşı aday olması bekleniyor.