Washington merkezli National Interest dergisinin ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) test direktörüne dayandırdığı haberine göre Pentagon, F-35'lerde tespit edilen silah komuta sistemindeki sorunlar nedeniyle bu uçakları teste kabul etmedi.

[old_news_related_template title="Türkiye-ABD arasında yılan hikayesine dönmüştü... F-35'le ilgili kritik gelişme" desc="ABD ve Türkiye arasında bir dönem yılan hikayesine dönen F-35 savaş uçaklarıyla ilgili kritik bir gelişme yaşandı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un, Türkiye'nin satın almayı planladığı 100 F-35 savaş uçağıyla ilgili raporunu Kongre'ye sunduğu belirtildi. Bu raporun sunulması anlaşmada engellerin kaldırılması anlamına geliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/f35-dha_16_9_1542347062.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/turkiye-abd-arasinda-yilan-hikayesine-donmustu-f-35le-ilgili-kritik-gelisme-2740760/"]

"ARIZA EN KISA SÜREDE GİDERİLECEK"

Sputnik'teki haberde uçakların 'havadan havaya' standart füzeleri kullanamadığı ve mühimmatların belirlenen hedeften farklı yöne gittiği belirtilirken, "F-35 üreticileri, arızalı yazılımı en kısa zamanda yenilemeyi planladıklarını kaydetti. Ancak elimizdeki veriler, üreticilerin aynı açıklamayı birkaç yıl önce de yaptığını gösteriyor" dendi.

1990'ların sonunda ABD, Kanada, İngiltere, İsrail, Türkiye, İtalya, Japonya, Güney Kore ve Avustralya tarafından başlatılan Müşterek Saldırı Uçağı projesi kapsamında ilk F-35 uçuşu 2006'da gerçekleştirilmişti. Denemelerde yaşanan sorunlar, gecikmeler ve aşırı harcamalar nedeniyle ABD Kongresi üyeleri tarafından eleştirilen F-35 programı, ABD ile Türkiye arasındaki krizde de önemli maddelerden birine dönüşmüştü.