Güney Afrika'nın iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) yönetim kurulu, Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın görevden alınmasına karar vermişti.

Skandallarla dolu bir siyasi geçmişi olan Zuma, ırk ayrımcılığının sona erdiği 1994 yılından beri iktidarda olan ANC içinde ciddi bölünmelere yol açmıştı. ANC 24 yıl önce, ırkçı 'apartheid' politikasının yıkılmasıyla siyah çoğunluk yönetimini Nelson Mandela iktidarıyla başlatmıştı.

Zuma veda konuşmasında, ANC'nin Zuma'dan sonraki lideri için aralık ayında yapılan seçimi yardımcısı olan Cyril Ramaphosa'nın kazanmasının ardından görevi erken bırakmaya zorlama şekline katılmadığını ancak emirlerini kabul edeceğini belirtti.

Zuma "Bu nedenle hemen geçerli olmak üzere cumhurbaşkanlığından istifa etmeye karar verdim" dedi.

Zuma, öte yandan yapılacak bir güven oylamasından çekinmediğini ancak partisinde kendinden kaynaklı bir bölünmeye de izin vermeyeceğini belirtti.

İstifanın ardından ANC tarafından yapılan basın açıklamasında, Jacob Zuma'nın istifasını parti olarak kabul edildiğini ifade ederek Güney Afrika'ya ve ANC'ye yaptığı 60 senelik hizmetlerden dolayı kendisine teşekkür etti.

ANC, yeni başkanlık oylamasında Parti Başkanı Cyril Ramaphosa'yı aday olarak belirledikleri de bildirildi.

[old_news_related_template title="Son dakika gelişmesi... Zuma görevden alındı iddiası!" desc="Güney Afrika medyasında yer alan haberlere göre, iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) maraton oturumun ardından adı yolsuzluk olaylarına karışan tartışmalı Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın görevden alınmasını kararlaştırdı. ANC'nin 80 üyeden oluşan genişletilmiş yönetim kurulunun Zuma'nın görüşüldüğü toplantısı 13 saat sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/02/zuma2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/son-dakika-gelismesi-zuma-gorevden-alindi-iddiasi-2217346/"]