ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile Beyaz Saray'da bir görüşme gerçekleştirdi.  Oval Ofis’te Bin Selman’la görüşmesi sırasında gazetecilere açıklama yapan Trump, İran’ın bölgesel ve küresel olarak uygun davranmadığını söyledi.

IŞİD’in Ortadoğu’da yok edilmek üzere olduğuna işaret eden Trump, Amerikan askeri güçlerinin “Zaten uzun zamandır çıkmak istedikleri belirli bölgelerden” ayrılacağını belirterek, “Bu aşamada diğer ülkeler bununla (bu meseleyle) başa çıkabilir” ifadesini kullandı.


Veliaht Prens de, “Bu nedenle buradayız – tüm fırsatları yakalamak ve başarmak, ayrıca ABD, Suudi Arabistan ve tüm dünyanın karşı karşıya olduğu tehditlerinin tamamını bertaraf ettiğimizden emin olmak için” diye konuştu.

Trump, Amerika olarak “teröristlere ödenek aktarılmasına sıfır hoşgörü gösterdiklerini” vurgularken, Suudi Arabistan ve adını açıklamadığı Ortadoğu’daki “belirli diğer ülkelerin” bu konuda çok sıkı çalıştığını belirtti. Başkan Trump, “Buna izin verilmeyecek. Terörizmin fonlanması – bunun sonu geldi” dedi.

1

Suudi Arabistan’la diğer iki Körfez ülkesi ve Mısır, İslamcı teröre mali destek sağlamakla suçladıkları Katar’la ihtilaf yaşıyor. Riyad’ı eleştiren çevrelerse, Suudi Arabistan’ı çoğu zaman şiddet yanlısı aşırılıklarla bağlantılandırılan, köktendinci Selefilik hareketini yaymakla itham ediyor.


Trump açıklamasında Suudi Arabistan’ın ABD’den büyük ölçekli satın alımlarını övdü. Bu satışlarla “yüz milyarlarca doların ABD’ye geri geldiğini” söyleyen Trump, Suudi Arabistan’a askeri teçhizat satışlarını gösteren posterler açtı ve okudu. Başkan Trump, bu satışlarla ABD’de 40 binin üzerinde istihdam sağlandığını belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin bir önceki Obama yönetimi döneminde “çok gerilimli” olduğunu savunan Trump, şimdiyse muhtemelen şu ana kadarki en iyi düzeye ulaştığını kaydetti.

2

Trump, İran’la yaşadığı ihtilafta da Suudi krallığından yana mesajlar verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders da günlük basın brifinginde Trump’la Suudi veliaht prens arasındaki görüşmeye değindi. Sanders, görüşmenin, bölgesel konulardaki koordinasyonlarını artırmak, ortak stratejik hedefleri ilerletmek ve bu temasları kurumsal hale getirmeye yönelik yeni kanallar ve kabiliyetler geliştirmek için düzenli bir temelde Suudi yönetimiyle kurdukları diyalogun bir parçası olduğunu belirtti.

32 yaşındaki veliaht prens Washington’daki temasları kapsamında ayrıca ticaret, savunma ve maliye bakanları dahil Trump’ın kabinesinin diğer bazı üyelerinin yanı sıra CIA başkanı ve Kongre’deki her iki partinin liderleriyle görüşmeler yapıyor.

Suudi Arabistan büyükelçiliğine göre, Trump’ın damadı Jared Kushner ve Beyaz Saray’ın Ortadoğu özel temsilcisi Jared Greenblatt’ın da bugün akşam yemeğinde Prens Selman’la bir araya gelmesi öngörülüyor.

3

Prens Selman CBS’e verdiği mülakatta, İran’ın liderini Hitler’e benzetti ve İran’ın nükleer silah edinmesi halinde Suudi Arabistan’ın da aynısını yapacağını söyledi.

Suudi veliaht prens, “Suudi Arabistan herhangi bir nükleer bomba edinmek istemiyor ama hiç şüphe olmasın eğer İran bir nükleer bomba geliştirirse biz de mümkün olduğu kadar erken aynısını yapacağız” diye konuştu.

Prens Muhammed, İran’la nükleer anlaşma konusunu Trump’la konuşacaklarını söylemişti.

[old_news_related_template title="Suudi prens devrim gibi kararını açıkladı" desc="Suudi Arabistan'da veliaht prens Selman, ülkedeki kadınlar için aldığı devrim niteliğindeki kararını açıkladı. Buna göre, Suudi kadınlar artık 'saygılı' giyindikleri sürece çarşaf giymek zorunda olmayacaklar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/suudi_16_9_1521458684.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/suudi-prens-devrim-gibi-kararini-acikladi-2297281/"]

 

[old_news_related_template title="Suudi prens gizli anlaşmayı itiraf etti" desc="Suudi Arabistan'daki prenslere yönelik operasyonda gözaltına alınan ve yaklaşık 3 ay sonra serbest kalan Prens El Velid bin Talal, Bloomberg'e verdiği röportajda hükümetle yaptığı bir anlaşma neticesinde serbest bırakıldığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/talalreuters_16_9_1521521989.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/suudi-prens-gizli-anlasmayi-itiraf-etti-2298644/"]