Yardım kuruluşu Oxfam'ın geçen hafta ortaya çıkan seks skandalının boyutu büyüyor... İngiliz basını, Haiti'de para karşılığı depremzedelerle cinsel ilişkiye girdikleri ortaya çıkan Oxfam çalışanlarıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklarken 2012-2015 yılları arasında görev yapan Helen Evans şok itiraflarda bulundu.

Oxfam'ın Genel Müdür Yardımcısı Penny Lawrence istifa etti. Haiti skandalı sonrasında koltuğu sallanan Lawrence, çok üzgün olduğunu dile getirirken, Oxfam'ın sözcüsü olayla ilgili bir soruşturma açıldığını ifade etti. İngiliz hükümeti yaptıkları açıklamada olayla ilgili derinlemesine bir soruşturma başlatıldığını da duyurdu. İstifasını veren Lawrence, seks partisi skandalıyla ilgili olarak doğru zamanda tavır almadığı için "sorumluluğun tamamını" üstlendiğini açıkladı. Haiti depreminin gerçekleştiği 2010 yılında Oxfam program direktörü olan Lawrence, "bunun kendisinin gözetimi altında gerçekleşmesinden utanç duyduğunu" söyledi.

[old_news_related_template title="Büyük skandal ortaya çıktı! Depremzedelerle para karşılığı seks yapmışlar" desc="İngiliz Times gazetesi, İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'ın üst düzey çalışanlarının, 2010 yılındaki Haiti depreminden kurtulan kadınlarla para karşılığı cinsel ilişkiye girdiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/02/haiti.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/buyuk-skandal-ortaya-cikti-depremzedelerle-para-karsiligi-seks-yapmislar-2211612/"]
Channel 4 News'e konuşan Evans, "Bazı şikayetler geliyordu, örneğin bir gün bir kadın yardım almak için cinsel ilişkiye girmek zorunda olduğunu söyledi. Bazı insanlar ise insani yardım karşılığında seks yapmaya zorlandıklarını söylemişti" dedi. Yapılan açıklamada, bazı ülkelerde çalışan yardım görevlilerinin yaklaşık %10'unun cinsel saldırıya uğradığı ya da tanık olduğunu dile getirdi.Evans, Oxfam'ın İngiltere'deki ofislerinde 14 yaşındaki gönüllülere cinsel saldırıda bulunulduğunu ve kendisinin en az 12 benzer örneğe rastladığını söyledi.oxfamİngiltere'nin çok okunan internet sitelerinden Independent'ta yer alan bir haberde, çalışanlar cinsel saldırı ve istismarın hem İngiltere'de hem de başka ülkelerde yaygın olduğunu söylerken, kökten reformlar yapılması gerektiğini de dile getirdi.

Dernekler üstü bir konumda olan Penny Mordaunt, İngiltere'deki yardım kuruluşlarına bir mektup yazarak, şeffaflık, sistem, kültür ve liderlik alanında bu kuruluşların ön planda olması gerektiğini ve bütün yardım kuruluşlarının gelişmesi gerektiğini dile getirdi. Mordaunt, "Dünyanın en yoksul ve yardıma en muhtaç insanlarını korumak önceliğimiz olmalı. Yardım alanında cinsel istismar olmamalı" dedi.

İngiliz gazetesi The Times'da yer alan haberde ise Haiti'de 2010 yılında yaşanan deprem felaketinden sonra depremzedelere yardım için bölgeye giden Oxfam ekibinin benzer bir skandala imza attığı öne sürülmüştü. Gazetenin Oxfam tarafından oluşturulan 2011 yılına ait örgüt içi bir inceleme raporuna dayandırdığı habere göre, çalışanlar Oxfam tarafından kendilerine tahsis edilen bir villada seks işçileriyle partiler düzenledi.