TSK'nın terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu uluslararası kamuoyunun birinci gündem maddesi oldu. Fakat bazı ülkelerin çelişkili açıklamalarıyla TSK'nın operasyonu hakkında ABD'nin yorumları Ankara-Washington hattında tansiyonun gerilmesine sebep oldu. ABD'nin Afrin'deki terör örgütlerini destekleyen açıklamaları sonrasında tansiyonun yükselmesiyle birlikte önceki gün ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin bulunduğu caddenin adı değişti.

Nevzat Tandoğan Caddesi'nin adı Zeytin Dalı Caddesi olarak değiştirilirken, böylelikle de ABD'ye mesaj verildi. Peki diplomaside sokak adı değiştirilmesinin örnekleri var mı? İkili ilişkilerde hangi ülke husumeti olan ülkeye büyükelçiliklerinin olduğu sokak ve caddenin adını değiştirerek mesaj veriyor?

[sozcu_dailymotion_video id="x6ezrdh"]

ABD-RUSYA
ABD ile Rusya arasında gerilim zaten üst düzeyde fakat son dönemde yaşanan gerilim ve Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale etme ihtimali üzerine dönen tartışmalar sonrasında geçtiğimiz ay milliyetçi milletvekili Mikhail Degtyarev, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin bulunduğu caddenin adının değiştirilmesini önerdi. Her ne kadar Rusya'da belediyeden de izin alınması gerekirken Degtyarev, "Büyükelçiliğin resmi adresini '1. Kuzey Amerika Çıkmaz Sokağı' olarak değiştirilmesini talep ediyorum. Fakat bizim Washington gibi kompleksimiz yok. Ve bunu değiştirmeyeceğiz" dedi.

Washington DC'de bulunan Rusya Büyükelçiliği'nin bulunduğu meydanın adının Boris Nemtsov Meydanı olarak değiştirdi. Bu değişime konu olan Boris Nemtsov, Rusya Devlet Başkanı Putin'e muhalif olan ve 2015'te suikaste uğrayan bir isimdi.

abd-zeytin-dali-1-dha

İNGİLTERE-İRAN
1981'de cadde ismini değiştiren bir diğer ülke ise İran'dı. İran başkent Tahran'da bulunan İngiltere Büyükelçiliği binasının bulunduğu adresi değiştirdi. Sokağın Winston Churchill Caddesi olan adı Bobby Sands Caddesi yaptı. Bobby Sands, 1981'de açlık grevinde hayatını kaybeden IRA'lıydı. İngilizler, yaşanan bu gerilimi, Bobby Sands Caddesi'ne bakan girişini kapatarak, binaya yeni giriş oluşturarak bertaraf etti.

[caption id="attachment_2234930" align="alignnone" width="628"]İngiltere'nin İran Büyükelçiliği'nin bulunduğu caddenin adı Winston Churchill Caddesi iken bir gecede Bobby Sands caddesi oldu. İngiltere'nin İran Büyükelçiliği'nin bulunduğu caddenin adı Winston Churchill Caddesi iken bir gecede Bobby Sands caddesi oldu.[/caption]

ABD-ÇİN
ABD'nin gerilim yaşadığı bir diğer ülke de Çin... ABD Kongresi, Çin'in Washington'daki Büyükelçiliği'nin bulunduğu sokağın adını geçen yıl hayatını kaybeden Nobel ödüllü Liu Xiaobo olarak değiştirmeyi gündemine aldı. Pekin yönetimi bu konuya misilleme yaparak, ABD'nin Pekin'deki Büyükelçilik binasının olduğu caddeye, "Snowden Caddesi" adını vermeyi gündeme getirdi. Edward J. Snowden, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'ndan elde edilen verileri sızdırarak ciddi bir skandala sebep olmuştu. O dönemde gündeme gelen isimlerden biri de Usame Bin Ladin Sokağı'ydı fakat Çin yönetimi, sokak adını değiştirmedi.

[old_news_related_template title="ABD Büyükelçiliği önündeki caddeye 'Zeytindalı' tabelası asıldı" desc="Ankara'da, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği'nin bulunduğu caddenin isminin değiştirilmesi kararının ardından, 'Nevzat Tandoğan Caddesi' tabelası sökülerek yerine 'Zeytindalı Caddesi' tabelası asıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/cadde_16_9_1519034847.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/ve-o-tabela-degisti-2231429/"]
İRAN-MISIR
İran'ın tek husumeti İngiltere ile de değil. İranlılar, Camp David'den sonra 1979'da ilişkilerini kopardığı Mısır'a karşı, eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat'a suikast düzenleyen Mısırlı asker Halit İslambouli'nin adını bir caddeye vererek ölümsüzleştirmişti. 2004 yılına geldiğimizde ise Tahran yönetimi bu sokağın adını değiştirdi ve Intifada Caddesi yaptı.TÜRKİYE-BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’in Fahrettin Paşa hakkında yaptığı asılsız suçlama ve hakaret sonrası, Ankara'da Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği’nin (BAE) bulunduğu sokağın adı ''Fahrettin Paşa'' olarak değiştirildi.

[old_news_related_template title="O sokağın adı Fahrettin Paşa oldu!" desc="BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’in Fahrettin Paşa hakkında yaptığı asılsız suçlama ve hakaret sonrası, Ankara'da Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği’nin (BAE) bulunduğu sokağın adı ''Fahrettin Paşa'' olarak değiştirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/880-83.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/o-sokagin-adi-fahrettin-pasa-oldu-2165481/"]

ABD-ARAP DÜNYASI
ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıyacağını açıklamasının ardından Mısır ve Ürdün, ABD büyükelçiliklerinin bulunduğu noktalarda sokakların adının değiştirilmesini gündeme getirdi. Ürdün'de "Al-Quds Arabiya" (Kudüs Arap'tır) caddesine çevrilmek istenen sokak adı gerilimi yükseltmişti.