Üniversite hayatına dilediği bölümde devam etmek isteyenler şimdi ek yerleştirmeleri bekliyor. Hangi üniversitede hangi bölümde ne kadar boş kontenjan olduğu ise ek tercih kılavuzu ile belli olacak. 2018 YKS ek yerleştirme detayları ve ek tercih kılavuzu henüz yayımlanmadı.

EK YERLEŞTİRME TARİHİ BELLİ Mİ?

Ek yerleştirmenin ne zaman başlayacağı ise henüz belli olmadı. Üniversite ek tercihlerinin, kayıtların tamamlanmasının ardından erişime açılacağı öngörülüyor. Konu hakkında gelişme ya da ÖSYM’den açıklama olduğu takdirde haberimizden okuyabilirsiniz.

HANGİ BÖLÜMLERDE BOŞ KONTENJAN VAR?

Gözler üniversitelerin boş kontenjanlarına çevrildi. Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, üniversitelerin boş ve dolu olan kontenjanlarını sıraladı. Tüm üniversitelerde toplamda 180 bin 360 boş kontenjan kaldığını ve doluluk oranının yüzde 82.6 olduğunu söyleyen Ünsal, “Devlet üniversitelerinde 131 bin 955 boş kontenjan var ve doluluk oranı yüzde 84.7 oldu. Vakıf üniversitelerinde doluluk oranı yüzde 75.8 olurken, 37 bin 839 boş kontenjan bulunuyor. Kıbrıs üniversitelerinde boş kontenjan sayısı 9 bin 623 olurken, doluluk oranı yüzde 45.9’da kalmış. Yani yarısı boş kalmış. Yabancı üniversitelerde ise 843 boş kontenjan var ve doluluk oranı yüzde 43.9” dedi.

Bu arada bir dönem en popüler bölümler olan iktisat ve işletme fakültelerine öğrencilerin artık ilgi göstermediği ortaya çıktı.

Salim Ünsal, devlet üniversitelerinde en çok boş kalan lisans bölümlerini şöyle sıraladı:



bos1




AÇIKÖĞRETİM BOŞ KALDI


Açıköğretim Fakültesi’nin de genellikle boş kaldığını söyleyen Ünsal, “Bölümlerde doluluk oranları yüzde 70-80 oranında boşluk var” dedi.

Ünsal devlet üniversitelerindeki popüler bölümlerdeki boş kontenjanları ve doluluk oranlarını şöyle sıraladı:



pop1




EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULUYOR?

Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

EK YERLEŞTİRME NEDİR?

ÖSYM tarafından üniversite tercih sonuçlarına göre genel yerleştirme işlemlerinin sonunda boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılmaktadır. Yükseköğretim bölümlerine kayıt olunduktan sonra boş kalan kontenjanlar, üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilmektedir. Ancak merkezi yerleştirme kapsamında tercih yaptıktan sonra tercih sonuçlarıyla birlikte bir üniversiteye yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamazlar.

depophotos-yks

İŞLETME, İKTİSAT BEKLENDİĞİ GİBİ DOLMADI

İşletme ve iktisat programlarının kontenjanları bu yıl yaklaşık yüzde 25 azalsa da ilk yerleştirmenin ardından hâlâ büyük boşluklar dikkat çekiyor. Devlet üniversitelerinde 13 bin 440 kontenjana sahip işletmede doluluk oranı yüzde 63’te kaldı. 13 bin 25 kontenjanın olduğu iktisatta da 5 bin 595 boşlukla oran yüzde 57. ‘Uluslararası ilişkiler’de ise, 1.409 boş kontenjanla yüzde 76 oldu.