İstanbul Erkek Lisesi’nde İzmir Marşı’nın Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından çıkarılması üzerine iki öğrencinin tokat yemesinin ardından, bu kez de Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘Onuncu Yıl Marşı’nın törenlerden çıkardığı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili SÖZCÜ’ye açıklama yapan Eğitim iş MYK Üyesi Hüseyin Kara, bir ulusun tarihini ve kahramanlıklarını anlatan, ulusallaşma sürecini pekiştiren unsurlardan birinin de marşları ve antları olduğunu belirterek, “Türk ulusu da geçmişini, zaferlerini marşlarına aktarmış ve böylece yeni nesillerde bir tarih bilinci oluşturmayı amaçlamıştır. Ne yazık ki Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü böyle düşünmüyor olacak ki yurdun her yanında söylenen ve bayramların vazgeçilmez süsü olan Onuncu Yıl Marşı'nın bu yıl Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerinden çıkarılmasını istemiş. Bize ulaşan veliler çocuklarının okulda hazırladıkları kutlama töreninden Onuncu Yıl Marşı’nın çıkarılmasına karşı öfkeli ve tepkiliydiler” dedi.

Kara, şöyle devam etti: “Genç cumhuriyetin kuruluşunu ve bir ulusun dirilişini anlatan bu marşın, görevi iyi yurttaşlar yetiştirmek olan okullardan silinmeye çalışılmasını kınıyoruz. Bu ilk değil elbette. İlk hedef Akdeniz’in, daima ileriye dönüştüğünü en güzel ifade eden İzmir marşı, bugün ve yarın Türk ulusunun düşmanlarının çalışkan olmayan ve doğruluğu göstermeyenler olduğunu her nesle nakşeden Andımız ve şimdi de Onuncu Yıl Marşı. Biliyoruz ki silinmek istenen asıl itibari ile Atatürk’ün eşit yurttaşlık temeline dayalı en büyük projesi Cumhuriyetimizin ifadesidir.

Bizler Eğitim İş Sendikası olarak Beşiktaş İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünü bu hatadan dönmeye davet ediyoruz. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.”