Ankara Öğretmenevi'nde öğretmen alımıyla ilgili mülakat süreci öncesi mülakat komisyonları başkanlarının bir araya geldiği iddiası Meclis gündemine taşındı. TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a verdiği soru önergesinde sıraladığı üzere söz konusu iddia şöyle gerçekleşti:

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt yanında görevden alınmış iki daire başkanı ile birlikte toplantının yapıldığı salona geldi. Kendisine bağlı olmamasına rağmen, toplantıdaki komisyon başkanlarına mülakatlarda Cumhurbaşkanlığından gelen isim listesine 5 ile 10 arası, Başbakanlık, Bakanlar ve Müsteşar’dan gelen isim listelerine ise 1 ile 5 arası puan verilmesinin talimatını verdi. Müsteşar Yardımcısı Kurt’un verdiği bu talimata, toplantıyı yöneten Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Müsteşar Yardımcısı Muammer Yıldız karşı çıktı.

MEB ÖĞRETMEN ADAYLARINA NE DİYECEK?


Bakan İsmet Yılmaz’a Ankara Öğretmenevi’ndeki toplantının nedenini ve alınan kararları soran CHP’li İrgil ayrıca şu sorulara da yanıt istedi:
• Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt’un yanında toplantıya getirdiği daire başkanları kimlerdir?
• Kurt’un yanında getirdiği bu daire başkanları 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ ile mücadele kapsamında mı görevden alınmıştır?
• Ankara Öğretmenevi’nde yaşanan mülakatlardaki torpil iddialarını doğrular nitelikteki bu skandal olay sonrası Bakanlığınız, öğretmen adaylarına torpil olmadığına dair nasıl bir güvence sunacaktır?
• Bakanlık bünyesinde bürokratlar arasında yaşanan bir kavga olduğu ve bu kavgaya da Cumhurbaşkanı ile Başbakanın taraf olduğu doğru mudur?
• Müsteşar Yusuf Tekin’in “Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde FETÖ ile mücadele bitmiştir” açıklamasının birkaç hafta sonrasında böyle bir skandala neden olacak kavganın sebebi nedir?
• Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Cumhurbaşkanı selamıyla kimler için torpil yapılmaktadır?
• Cumhurbaşkanının “Şahsımın adını kullanarak kurallar dışında bir iş yapılmasına rıza gösteremem. Hiçbir bakanlıkta kurumda şahsımın adını kullanarak herhangi bir sürecin tıkanmasına rıza gösteremem. Bu benim en yakınımda olsa bizzat ben bakanımı aramıyorsam babamın oğlu olsa kapıdan geri koysun” talimatına rağmen bu talimatın hiçe sayılmasının nedeni nedir?