Üniversitelerin açılmasına az bir süre kalan YKS sınav sonuçlarında yerleşemeyen öğrenciler ek yerleştirmelerle ilgili detaylar merak ediliyor. YKS tercih sonuçlarına göre, üniversitelerin örgün lisans ve önlisans programlarına 710 bin 982 aday yerleşti, 128 bin 508 kontenjan boş kaldı. Peki, Ek yerleştirmeler ne zaman başlıyor?

EK YERLEŞTİRMELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK

YKS ek tercih işlemleri için takvim henüz belli olmadı. YKS tercih sonuçlarına göre, üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar elektronik kayıtlarını 3-5 Eylül 2018 tarihleri arasında, kesin kayıt işlemlerini de 3-7 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirdi.

Üniversite kayıtlarının sona ermesi ile birlikte boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak. Fakat ÖSYM tarafından ek tercih kılavuzu henüz yayınlanmadı. Ek tercih kılavuzu yayınlandığı zaman ek tercih takvimi de belli olacak.

EK YERLEŞTİRME SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

ÖSYM tarafından üniversite tercih sonuçlarına göre genel yerleştirme işlemlerinin sonunda boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılmaktadır. Yükseköğretim bölümlerine kayıt olunduktan sonra boş kalan kontenjanlar, üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilmektedir. Ancak merkezi yerleştirme kapsamında tercih yaptıktan sonra tercih sonuçlarıyla birlikte bir üniversiteye yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamazlar.

HANGİ BÖLÜMLERDE BOŞ KONTENJAN VAR?

Gözler üniversitelerin boş kontenjanlarına çevrildi. Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, üniversitelerin boş ve dolu olan kontenjanlarını sıraladı. Tüm üniversitelerde toplamda 180 bin 360 boş kontenjan kaldığını ve doluluk oranının yüzde 82.6 olduğunu söyleyen Ünsal, “Devlet üniversitelerinde 131 bin 955 boş kontenjan var ve doluluk oranı yüzde 84.7 oldu. Vakıf üniversitelerinde doluluk oranı yüzde 75.8 olurken, 37 bin 839 boş kontenjan bulunuyor. Kıbrıs üniversitelerinde boş kontenjan sayısı 9 bin 623 olurken, doluluk oranı yüzde 45.9'da kalmış. Yani yarısı boş kalmış. Yabancı üniversitelerde ise 843 boş kontenjan var ve doluluk oranı yüzde 43.9” dedi.

Bu arada bir dönem en popüler bölümler olan iktisat ve işletme fakültelerine öğrencilerin artık ilgi göstermediği ortaya çıktı.

Salim Ünsal, devlet üniversitelerinde en çok boş kalan lisans bölümlerini şöyle sıraladı:




bos1






AÇIKÖĞRETİM BOŞ KALDI


Açıköğretim Fakültesi'nin de genellikle boş kaldığını söyleyen Ünsal, “Bölümlerde doluluk oranları yüzde 70-80 oranında boşluk var” dedi.

Ünsal devlet üniversitelerindeki popüler bölümlerdeki boş kontenjanları ve doluluk oranlarını şöyle sıraladı:




pop1






EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULUYOR?



Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.