Dün başbakan Binali Yıldırım imzasıyla Meclis'e sunulan ve bazı üniversitelerin bölünerek 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarıya İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi çalışanları karşı çıktı.
Profesörlerden öğrenciler ve tüm çalışanlar, sosyal medya üzerinden tepkilerini ortaya koyarken, Pazartesi günü tatil olduğu için salı günü bir araya gelerek üniversitenin bölünmesini protesto edecek.

YAVUZ DİZDAR: TAŞ YERİNDE AĞIRDIR


Fakültenin onkoloji servisinde görev yapan Dr. Yavuz Dizdar, “Çapa Fatih Kulliyesidir. 1453'te kurulan üniversiteyi bölmeyi düşünmek, hastalara da ihanettir”, “Istanbul Üniversitesi Fatih'in göz bebeği.
Kimse kusura bakmasın bölünemez, verilemez!” “Istanbul Üniversitesi Fatih Külliyesidir, bolunemez! Istanbul Tıp Fakültesi / Capa / yuvamız, göz bebegimizdir.
Ve "Taş yerinde ağırdır!", “Istanbul Üniversitesi tektir, bölünemez” diyerek, change.org’da açılan imza kampanyasına destek olurken, Psikiyatri profesörü Doğan şahin de Twitter hesabından şu paylaşımlarda bulundu:

PROF.DR. ŞAHİN: ÜNİVERSİTEYİ PARÇALAMAK FETÖ PROJESİYDİ


#FakültemeDokunma Bu tasarı ile  "Hekime Yönelik Şiddet",  "Hekimliğe Yönelik Şiddet"e dönmüş olacak.
#FakültemeDokunma  İstanbul Üniversitesi'ni parçalamak bir FETÖ projesiydi.”

Diğer yandan Change.org’da “İstanbul Tıp Fakültesi Tarihinden Koparılmasın! #FakültemeDokunma” başlığıyla açılan imza kampanyası metninde şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Tıp Fakültesi, halk tarafından bilinen adıyla Çapa Tıp Fakültesi Türkiye'nin en eski ve en köklü tıp fakültesidir. 1827'de kurulan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'den beri Türkiye'de modern tıbbın gelişimine öncülük etmiş, sağlık alanında birçok yeniliğe imza atmış, sayısız hekim ve bilim insanı yetiştirmiş bu fakülte yeni sunulan tasarı ile köklerinden yani İstanbul Üniversitesi'nden koparılmak isteniyor.

Biz hekim adayları ve bu fakültenin her bir unsuru yıllarca çalışıp emek verdikten sonra ülkemizin ilk üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi bünyesinde bulunan, ülkemizin batılı anlamdaki ilk tıp fakültesi olan İstanbul Tıp Fakültesi'ni tercih ettik.

Halihazırda taşınma  ve yerinde yapılanma ikilemi nedeniyle sıkıntılı günler geçiren fakültemiz geçmişinden aldığı güçle ayakta durmakta, hala ülkenin ve bölgenin önemli bir sağlık kuruluşu olarak hizmet vermektedir. Bünyesinde yetiştirdiği hekimlerse ülkenin dört bir yanında fakültemizi en iyi şekilde temsil etmektedir ve etmeye devam edecektir.
İki asıra yakın geçmişiyle alanında lider bu fakülteyi bir başka üniversiteye aktarmak Türkiye'de sağlık tarihinin en önemli unsurlarından birini yok etmektir. Şu an dahi akademik kadrosunun büyük bir bölümünü kaybetmiş olan fakültemizin bu durumdan sonra ne halde olacağını kestirememekteyiz. Gelin bu tarihi kurumu olduğu yerde, yani Çapa'da, bağlı olduğu üniversite olan İstanbul Üniversitesi altında yenileyin.
Hükümetin sunduğu yeni tasarı kapsamında 10 büyük üniversite bölünerek yeni üniversiteler kurulacak. Bölünecek üniversitelere ek olarak 3’ü devlet 2’si vakıf olacak şekilde 5 de yeni üniversite eklenecek.
Bölünecek olan üniversiteler şu şekilde:
Gazi Üniversitesi’nden Hacı Bayram Veli Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi’nden Ibn-i Sina Üniversitesi
İstanbul Üniversitesine ait Diş Hekimliği Fakültesi, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, İletişim, İşletme, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri ve Veteriner fakülteleri, adı Çapa Tıp Fakültesi olarak değiştirilecek İstanbul Tıp Fakültesi ile bazı meslek yüksekokulları bağlanacak.

İnönü Üniversitesi’nden Turgut Özal Üniversitesi
Karadeniz Üniversitesi’nden Trabzon Üniversitesi
Selçuk Üniversitesi’nden Konya Üniversitesi
Dumlupınar Üniversitesi’nden Kütahya Üniversitesi
Sakarya Üniversitesi’nden Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Erciyes Üniversitesi’nden Kayseri Üniversitesi
Mersin Üniversitesi’nden Tarsus Üniversitesi
Sütçü İmam Üniversitesi’nden İstiklal Üniversitesi”

Profesörler dahil tüm çalışanların karşı çıktığı tasarıyla İstanbul Üniversitesi bölünerek İbni Sina Üniversitesi kurulacak.

[old_news_related_template title="CHP’li Topal: Öğrencisiz, öğretim üyesiz üniversiteler var" desc="CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, dün akşam Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2002 yılında 79 olan üniversite sayısının 2018’de 180’e ulaştığını belirterek, “Öğretim üyesi olmayan, öğrencisi olmayan, binası olmayan üniversitelerin açıldığı görülüyor” dedi. Topal, öğrencisi, öğretim üyesi olmayan üniversiteleri de sıraladı…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/serkantopal_dha_16_9_1519377171.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/egitim/chpli-topal-ogrencisiz-ogretim-uyesiz-universiteler-var-2242593/"]