Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği değişti. Yapılan değişiklikte daha önce kaldırıldığı açıklanan TEOG hakkında yanlış anlaşılmalar ortaya çıkaran yorumlar yapıldı. 14 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete sayısında Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik adıyla yayınlanan maddelerden birinin yanlış anlaşılması TEOG'un bu sene tekrar yapılacağı söylentisini doğrudu ancak kısa sürede açıklama geldi.

YANLIŞ ANLAŞILAN MADDE

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme, nakil ve geçişler

GEÇİCİ MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar.

(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ortaöğretim kurumlarında öğrenimlerine devam eden öğrencilerin nakil ve geçişleri; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.”

MEB MÜSTEŞARINDAN TEPKİ DOLU AÇIKLAMA GELDİ

Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Resmi Gazete'de yayınlanan değişikliğin yanlış anlaşılması hakkında tepki dolu açıklamalarda bulundu. Müsteşar tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

Ortaöğretim yönetmeliğindeki değişiklik yayımlandı. Gene okuma yazma bilmeyenler yanlış yorumlarla kafa karıştırıyor. Hep kötü niyetten kaynaklanıyor.Düzeltme gereği hissettim. Yönetmelik şu an 8. Sınıfta okuyup 9. Sınıfa YERLEŞECEK bütün öğrencileri kapsıyor. Geçici madde ise NAKİL VE GEÇİŞLERİ düzenliyor. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 9. Sınıfa başlayan öğrencilerin nakil ve geçişleri. Yani eski öğrenciler eski hükümlere göre nakil yaptıracaklar demek. Daha açık yazayım: yanlış arayanlar okuma yazma bilmiyor. Herhangi bir yanlışlık yok.açıklamak istedim. Herkese hayırlı olsun.







KESİN SONUÇ: TEOG BU SENE YAPILMAYACAK

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, daha önce liselere giriş için yenilenen sistemin detaylarını açıklarken şu cümlelere yer vermişti; TEOG'a dönüş hiçbir şekilde olmayacak. Biz TEOG'u ortadan kaldırırken sakıncalarını ortaya koymuştuk. Geçmiş uygulamalardan daya iyiydi. Ancak etüt merkezlerinin çoğaldığı, okul dışı kaynaklara öğrencilerin yönlendirildiği şikayetleri gelince sınavın baskısını zorunlu olmaktan çıkaralım dedik. Yüzde 90 öğrencimiz kendi adresine dayalı, bölgesindeki okullara kaydedilecek. İsteyen öğrenci sınava girecek. Ancak öğrenci sayısı yüzde 10'a tekabül eden bir grubu sınavla öğrenci alan okullar statüsüne getireceğiz.