Eğitim İş İzmir 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yıldırım, 22 Mayıs’ta Buca Ege İhracatçılar Birlikleri Ortaokulu'nda Bedüzzaman Said Nursi’ye ait olan ‘Küçük Sözler’ kitabının öğrencilere ‘değerler eğitimi’ adı altında dağıtıldığı ve oluşan tepkilerden sonra okul idaresi tarafından toplatıldığı bilgisinin kendilerine ulaştığını belirterek, “Bu kitabın içeriği incelendiğinde pedagojik açıdan ortaokul öğrencilerinin yaş grubuna uygun olmadığı gözlenmiştir. Daha yakın zamanda cinsel istismar iddialarıyla gündeme gelmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın imzaladığı protokollerle eğitim sisteminin bir parçası haline getirmek istediği Ensar Vakfı, Said Nursi'nin bu kitabını okullarda dağıtarak, FETÖ’nün fikir babası olan ve risalelerinde Atatürk’e ve silah arkadaşlarına saldıran bir şahsı bilimsel ve çağdaş eğitimden uzak, gerici bir eğitimin merkezi haline dönüştürmeyi hedeflemektedir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın çocukları Cumhuriyetin okullarında Cumhuriyet değerlerine bağlı, Anayasa ve yasalarda belirlenen ilke ve kurallara göre yetiştirmekle görevli ve yükümlü olduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu ilke ve kuralları hiçe sayarak; Anayasa ve yasalarda ifadesini bulan Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı çağdaş, demokratik, laik, bilimsel eğitim anlayışını ortadan kaldıracak şekilde uygulamalar içinde olmaları suç olup; buna imkan veren, iştirak eden, göz yuman, olaylarda ihmali görülen tüm kamu yöneticileri, olayların hukuki ve cezai sonuçlarından sorumludurlar. Hükümete de soruyoruz: Çağdışı bir cemaatin, eğitim sistemine entegre edilmesinin bedeli 15 Temmuz darbe girişiminde ödendi. Yetmedi mi? Daha kaç defa ve kimler tarafından kandırılmanız gerekiyor? Her fırsatta dile getirdiğimiz üzere; hiçbir dernek, vakıf, cemaat, tarikat Milli Eğitim Sistemine ortak edilmemeli. Kimse Türkiye’nin geleceği olan yavrularımız üzerinden siyasi çıkarlarını şekillendirememelidir. Kimse, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün biz eğitim neferlerine mirası olan çocuklarımıza, çağdışı bir eğitimi reva görmemelidir.”

PEDAGOJİK AÇIDAN UYGUN DEĞİL


Yıldırım, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, dilekçede şu ifadelere yer verdiklerini söyledi:

“22.05.2018 tarihinde Buca Ege İhracatçılar Birlikleri Ortaokulu'nda Said Nursi’ye ait olan ‘Küçük Sözler’ adlı kitap öğrencilerimize ‘değerler eğitimi’ adı altında dağıtılmış ve oluşan tepkilerden sonra ise okul idaresi tarafından toplatılmıştır. Bu kitabın içeriği incelendiğinde pedagojik açıdan ortaokul öğrencilerinin yaş grubuna uygun olmadığı gözlenmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı, çocuklarımızı Cumhuriyetin okullarında Cumhuriyet değerlerine bağlı, Anayasa ve yasalarda belirlenen ilke ve kurallara göre yetiştirmekle görevli ve yükümlüdür. Bu ilke ve kuralları hiçe sayarak; Anayasa ve yasalarda ifadesini bulan Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı çağdaş, demokratik, laik, bilimsel eğitim anlayışını ortadan kaldıracak şekilde uygulamalar içinde bulunulması da suç teşkil etmektedir. Ayrıca söz konusu kitap halkı kin ve düşmanlığa yönlendiren, islam dinini çarptıran, dini açıdan ayrımcılık yapan hedef gösteren düşmanlık yaratan cümleler içermekte olup hem cezai hem de idari anlamda başkaca suçlara da vücut vermektedir. Bu itibarla söz konusu kurum yetkilileri hakkında gerekli cezai ve idari tahkikatın yapılmasını talep ederiz.”