Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün saat 21:00’de yeni kabineyi açıklaması bekleniyor. Bununla birlikte gözler de yeni bakanların kim olacağına çevrildi. Ankara kulislerine göre, Milli Eğitim Bakanlığı için üç isim öne çıkıyor; MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç ve eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Aysen Gürcan. Bu üç isim arasında ise Tekin ve Saraç’ın daha güçlü isimler olduğu belirtiliyor.

Diğer yandan, yeni sistemle birlikte tüm bakanlıkların olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın da yapısının değişeceği, yeni sistemin ise bugün çıkarılacak KHK ile açıklanması bekleniyor.

[old_news_related_template title="Yeni kabine kimlerden oluşacak? Siyaset kulisleri sallanıyor! " desc="Bugünün en çok merak edilen konusu, 'yeni kabinede kimler olacak' sorusunun yanıtı. Yeni kabine bugün belli olacak. Saat 21:00'de açıklanması beklenen yeni kabine için gözler siyasilerde... Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilere yaptığı son açıklamada Meclis'ten isimlerin kabinede olabileceğinin sinyalini vermişti. İşte yeni kabine ile son gelişmeler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/erdogan-4_16_9_1531117589.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/yeni-kabine-icin-saat-verildi-siyaset-kulisleri-sallaniyor-yeni-bakanlar-kim-olacak-2510189/"]

MÜSTEŞAR VE GENEL MÜDÜRLÜKLER KALDIRILIYOR


Yine kulislerde konuşulanlara göre, MEB’deki tüm genel müdürlükler lağvedilecek. Daire başkanı ve üstü tüm MEB yetkilileri görevden alınıp havuza verilecek. Sadece üç genel müdürlük olacak. Müsteşar ve yedi müsteşar yardımcılığı da kaldırılıyor.

Yeni sistemde iki tane bakan yardımcısı olması planlanırken, yardımcılardan biri eski müsteşar gibi idari işlerden, diğeri de siyasi işlerden sorumlu olacak.

CHP’Lİ KAYA’DAN YENİ MİLLİ EĞİTİM BAKANINA ÇAĞRI


CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, yeni atanacak Milli Eğitim Bakanına, "Çocuklarımızın ve ailelerinin üzerindeki karabasanı kaldırın. Bırakın isteyen çocuğumuz istediği okulu tercih etsin. Aileler çocuklarının geleceğine ilişkin kararı kendileri özgürce versin" çağrısında bulundu.

Kaya, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin eğitimde bir arpa boyu yol alamadığını, eğitim sisteminin yazboz tahtasına döndüğünü savundu.

AK Parti'nin 16 yılda 6 Milli Eğitim Bakanı değiştirdiğini, her yeni bakanla eğitim sisteminin yeniden değiştiğini belirten Kaya, yapılan değişikliklerin en iyi eğitim sistemini kurma heyecanıyla yapılmadığını öne sürdü.

Kaya, şöyle devam etti: "Cumhuriyetimizle hesaplaşmak isteyenlerin, eğitim sistemimizi bilinçli ve planlı bir operasyonla felç ettiğinin farkındayız. Bu hedef doğrultusunda stratejik planlama yapılmadan, uzman görüşü alınmadan, bir anda, bir gecede, birilerinin kurduğu tek bir cümleyle eğitim sisteminde köklü değişikliklere gidildi. Bütün bunları yaparken, çocuklarımıza hiç acımadılar, adeta birer kobay olarak kullandılar."

Ailelerin baskı altında, emrivakiyle çocuklarını istemedikleri liselere göndermek istemediğini aktaran Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, "Huzurlu bir Türkiye için geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimiyle ilgili bir adım atın. ODTÜ öğrencilerine baskıdan vazgeçin, gözaltındaki öğrencileri derhal serbest bırakın. Türkiye'nin göz bebeği, bilim yuvası, akıl dolu espriler yapma yeteneğine sahip, en zeki öğrencilerini barındıran ODTÜ ile uğraşmayın. Eğitim alanında uzman, liyakat sahibi bir kişiyi Milli Eğitim Bakanı yapın" diye seslendi.

Kaya, yeni atanacak Milli Eğitim Bakanına da "Çocuklarımızın ve ailelerinin üzerindeki karabasanı kaldırın. Bırakın isteyen çocuğumuz istediği okulu tercih etsin. Aileler çocuklarının geleceğine ilişkin kararı kendileri özgürce versin. İsteyen imam hatip lisesine, isteyen meslek lisesine, isteyen fen lisesine, isteyen sosyal bilimler lisesine gitsin" çağrısında bulundu.