Eğitim hayatlarına istedikleri bölümleri seçip, istedikleri meslekleri yapmak için mücadele eden yüzbinlerce öğrenci YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre üniversite ve bölüm tercihlerini yapacak. Haberimizde bulunan link aracılığı ile YKS tercih kılavuzuna ulaşabilirsiniz. ÖSYM tercihlerin 7 Ağustos'ta başlayacak.

ÖSYM TERCİH KILAVUZUNU YAYIMLADI

ÖSYM yayımladığı duyuru ile tercih kılavuzunu yayımladı. İşte o duyuru,

"2018-YKS tercih işlemleri, 7 Ağustos 2018 tarihinde başlayacaktır. Adaylar tercihlerini, 7-14 Ağustos 2018  tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 14 Ağustos 2018 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Adaylar,2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır.  ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki T.C. Kimlik Numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. T.C. Kimlik Numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır. "



Adaylar,2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü' mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

YKS KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

Üniversite sınav sonuçları ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden açıklandı. YKS sonucunu öğrenmek isteyen adaylar ÖSYM AİS üzerinden sınav sonucunu sorgulayabilecek. Üniversite tercihleri ise 7 Ağustos ile 14 Ağustos arasında gerçekleşecek.

Sınav sisteminin değişmesi ile adayların puan sistemi de değişti. Puan sisteminin ve katsayıların değişmesi ile birlikte, üniversite tercihi yapacak adayların önceki yılın taban ve tavan puanları yerine sıralamaları baz alması gerekiyor. Katsayıların değişmesi sıralamalar da yanıltıcı olabilir. Aşağıdaki linklerden 2017 üniversite taban puanlarını öğrenebilirsiniz.

2017 ÜNİVERSİTE PUAN TABLOSU 1

2017 ÜNİVERSİTE PUAN TABLOSU 2

[old_news_related_template title="Taban puanlarında çok buna dikkat! 2018'de üniversite tercihleri zorlayabilir..." desc="Üniversite adayları tercih işlemlerini gerçekleştirerek eğitim hayatlarındaki önemli bir virajı dönecek. Merak edilen soruların arasında tercih kılavuzu detayları, taban puanlar, tavan puanlar, kontenjanlar gibi ayrıntılar yer alıyor ancak bu noktada farklı detayları da es geçmemek gerekiyor. Eğitimci Onur Soğuk, tercih dönemi için sozcu.com.tr okurları için kaleme aldığı yazı şöyle: Özellikle puan türlerinin azalması ve sınav sisteminin puan hesaplama katsayılarının değişip tekdüze haline gelmesi YGS&LYS dönemindekilere hiç benzemeyen bir tercih döneminin bizi beklediğine işaret. Adaylar ilk şaşkınlığı sınav sonuçlarıyla yaşayacaklardır." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/yks-tercih-islemleri_16_9_1533020832.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/egitim/taban-puanlarindan-cok-buna-dikkat-2018de-universite-tercihleri-zorlayabilir-2550089/"]

YKS sonuçları açıklandı ve bir hafta içinde üniversite tercihleri başlayacak. Tercihlerini yapmaya hazırlanan öğrenciler YKS kılavuzunu büyük merakla bekliyordu ve ÖSYM’den YKS tercih kılavuzu yayınlandı. Tercih kılavuzu aracılığıyla tercihlerini belirleyecek olan öğrenciler ilerleyen günlerde tercih sonuçlarına kavuşacak. Tercih sonuçlarının 14 Ağustos’ta tamamlanan tercihlerden bir süre sonra açıklanması bekleniyor.