Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, ortaöğretime geçiş sistemini değerlendirdi. “Dershanelerin kaldırılması sürecinde dönemin Başbakanı R.Tayyip Erdoğan 'Dershane sistemi namussuzlara para akmasını sağlıyordu' ifadesini kullanmış, paralı eğitime son verileceği yönünde açıklamalar yapılmıştı. Peki o günden bugüne neler oldu” diyen Aydoğan, şunları söyledi:

“Özel liselere giden öğrenci sayısı 25 kat arttı. Velilerin eğitime harcadığı bütçe 6 kat arttı. 2012 yılında çıkarılan 4+4+4 yasası ile devlet okullarına ayrılmayan milyonlarca lira özel okullara aktarılmaya başlandı. Dershanelerin kaldırılması ile birlikte devlet okulları içersinde 'özel sınıflar' oluşturuldu, binlerce lira velilerden kurs ücretleri toplanmaya başladı. Sınav sürecinin de devam etmesiyle birlikte etüt merkezleri çığ gibi çoğaldı, özel ders adı altında veliler bütçelerinin önemli bir kısmını eğitime ayırmak hatta kredi çekmek zorunda kaldı.”
‘Sınavı kaldıracağız’ açıklamasından sonra sınavın kalkmayacağı, MEB'in okullarda yaptığı ve sonuçlarını açıklamadığı anketin sonucunda Milli Eğitim Bakanı'nın açıklaması ile sınava katılım sayısının çok yüksek olacağının kamuoyuna açıklandığını kaydeden Aydoğan, Sınav sistemi değişikliği planlanırken veliler, eğitim sendikaları hiçbir şekilde sürece dahil edilmezken özel okul sahipleri ile defalarca bir araya gelindi ve velilerin itirazlarına kör ve sağır bir tutum alan MEB özel okul sahiplerinin tüm taleplerini hayata geçirdi” diye konuştu.
Aydoğan, özel okul sahiplerinin taleplerini şöyle anlattı:

“Özel okul tercih tarihleri öne alınsın: Özel lise tercihlerinin, devlet lisesi tercihlerinden önce yapılacağı MEB tarafından açıklandı.
Soru sayısı arttırılsın: Soru sayısı 60'tan 90'a çıkarıldı.
Sorular yalnızca 8.sınıf müfredatı ile sınırlandırılsın: İlk açıklama sınavda öğrencilerin 6.7.8. sınıf müfredatından sorumlu olacağı şeklindeyken bu açıklama değiştirildi.
3 yanlış 1 doğruyu silmeli önerisi getirildi. Bu önerinin de hayata geçirileceği MEB tarafından açıklandı.”

Velilerin, öğrencilerin ‘bu ortaöğretime geçiş sistemi uygulanmamalıdır’ çığlığına kulaklarını, gözlerini kapayan MEB’in söz konusu olan özel okul sahipleri olduğunda getirilen tüm talepleri hızla hayata geçirdiğini anlatan Aydoğan, “Özellikle 2012 yılından itibaren örgün eğitim dışına çıkan öğrenci sayısı 1,5 milyona ulaştı. İstemediği okul türlerine zorunlu olarak yerleştirilen öğrencilerin devamsızlığı meslek liselerinde yüzde 40'a, imam hatip liselerinde yüzde 31'e ulaştı. Çocuk işçiliği ve çocuk evlilikler hızla arttı ve artmaya devam ediyor. Ortaöğretime geçiş sistemi ile amaçlanan en büyük projelerden biri de adım adım kamusal eğitimin yok edilme projesidir. Bu ortaöğretime geçiş sisteminin öğrencilerimize vadettiği; 'Paran' varsa o da yetmez 'paran' kadar eğitim, eğer 'paran' yoksa ucuz iş gücü, çocuk işçi, çocuk evlilik veya imam hatipli olmaktır.Özetle vadedilen hepimizin,memleketin geleceğinin yok edilmesidir” diye konuştu.