Seda ÖNCELER/ Cemile SÜER
Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda EKET Fuarcılık tarafından düzenlenen ve 140 üniversitenin katıldığı fuara, üniversite adayları ile aileleri yoğun ilgi gösterdi. 7-14 Ağustos arası yapılacak olan üniversite tercihleri için arayışta olan öğrenciler ve aileleri, fuarda üniversitelerin öğrencileriyle ve yetkilileriyle konuşarak üniversite eğitimiyle ilgili merak ettikleri tüm soruların cevaplarına ulaşma imkanı buldu.

Biz de sozcu.com.tr olarak İstanbul’da olmayan ve fuara katılamayan öğrenciler için üniversitelere “geleceğin meslekleri nelerdir?” diye sorduk.  İşte uzmanlardan öğrenciler için önemli uyarılar;

Prof. Dr. Fikrettin Şahin Prof. Dr. Fikrettin Şahin

"GENETİK VE BİYOMÜHENDİSLİK İÇİN İHTİYAÇ VAR"


Yeditepe Üniversitesi  Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin; "Genetik ve Biyomühendislik" gelecek vadeden branşların başında geldiğini söyledi, Şahin "Tüm dünyada ve Türkiye’de yürütülmekte olan genom projeleri, DNA programcılığı, enzim teknolojilori, kişiye özel ilaçlar ve daha birçokları... Kimi hayatımıza giren kimi ise bizi yakın gelecekte bekleyen gelişmeler. Biyolojik bilginin bilgisayar yardımı ile incelenmesi ve işlenmesi olan “Biyoinformatik” alanında ise çalışacak bilim insanlarına çok ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Prof. Dr. Fikrettin Şahin, “Türkiye’de de şu anda elde edilen bilgilerin analiz edilmesinde çalışan bilim insanlarında çok ciddi eksiklik var ve arayışlar bu alanda devam ediyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun


'KOLAY İŞ SAHİBİ YAPAN MESLEKLER"

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun ise 'kolay iş sahibi yapan meslekler' için şunları söyledi: "Dördüncü endüstri devriminin yaşandığı günümüzde yeni iş alanları ve hizmet kategorilerinin ortaya çıktığını görüyoruz. Hangi meslek olursa olsun teknolojinin sadece kullanıcısı değil aynı zamanda üreticisi olabilmek değerli olacak diyen Doç.Dr.Yelkn Diker; ''Şu anda iş olanakları sağlık, sosyal hizmetler, mühendislik, güvenlik alanlarında daha yüksek ancak bu alanlar yakın gelecekte varolan şekliyle ihtiyaçları karşılamaya yetmeyecek ve farklılaşacak. Örneğin günümüzde de popüler olan fizik tedavi ve rehabilitasyon alanı giderek daha fazla önem taşıyacak ve alışılagelmiş rehabilitasyon hizmetlerinin kapsamı 2025 yılına dek giderek genişleyecek. Rehabilitasyon mentörlüğü, uğraşı terapisi, tıbbi yardım hizmetleri uzmanlığı, eğitim ortamlarında rehabilitasyon danışmanlığı, evde bakım hizmetleri gibi alanlara dönük daha fazla istihdam ihtiyacı ortaya çıkacak. Benzer şekilde psikoloji ve eğitim alanları da kişilik hizmetleri, beceri analistliği, öğretim koçluğu, eğitim liderliği gibi isimlerle istihdam alanı genişleyecek mesleklerden. Bu nedenle adayların tercihlerini yaparken gelecekteki ihtiyaçları da dikkate almalarını tavsiye ederim.''

Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun Öğretim Görevlisi Burak Ceylan


"BİLGİSAYAR DAHA ÖNEMLİ"

Bartın Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Burak Ceylan ise gelecek için Bilgisayar Mühendisliği'nin İnşaat ve Makine Mühendisliği'nden daha önemli olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra Ceylan, yine biyoteknoloji, genetik mühendisliği ve uzay teknolojileri gibi mesleklerin de gelecek meslekleri arasında olacağını ve tercih yaparken şuan popüler olan mesleklerden ziyade geleceğin mesleklerine yoğunlaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Yusuf Akgül Prof. Dr. Yusuf Akgül


"YAZILIM ÜRETEBİLMEK ÖNEMLİ"

Gebze Teknik Üniversitesi'nden Prof.Dr. Yusuf Sinan Akgül ise "Hangi meslek seçilirse seçilsin artık yazılımla ilgili her meslek çok kıymetli" dedi. Şu anda yazılım üretebilen, veriyi işleyebilen bireylerin olmadığını söyleyen Akgül; ''Yazılım üretebilen ve veriyi işleyebilen bireylere ihtiyaç var'' diye konuştu.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


SADECE OKULLARIN TEMSİLCİLERİ YOKTU

Fuarda sadece üniversiteler değil, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, yurtlar, yurtdışı eğitim danışmanlık şirketleri de vardı.

Üniversite sınavından 276 puan alan ve fuara ailesiyle gelen Yağmur Sevinç, "Puanım çok ortalarda olduğu için ne yapacağımı bilemiyordum. Her üniversiteyi internetten arayarak konuşmak zor oluyor. Tek tek gezmek ise imkansızdı. Birçok üniversitenin tek bir yerde olması büyük avantaj. Ailemle buraya gelmek hem ailemin hem de benim aklımdaki tüm soru işaretlerini ortadan kaldırdı. Hangi üniversite ve bölüme tercih listesinde yer vereceğimi kesinleştirdim." dedi.