Üniversite öğrencisi olmaya hazırlanan öğrencileri yavaş yavaş yurt telaşı sarmaya başladı. Kredi Yurtlar Kurumu'nun sağladığı yurt imkanı sınırlı sayıda olduğu için devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler özel yurtları tercih etmek zorunda kalıyor.

Ailesinden farklı şehirde eğitim gören üniversite öğrencilerinin en önemli sorunlardan biri olan konaklama problemi, devlet yurtlarına yerleşemeyenler için cep yakıyor. Aile yanından farklı bir şehirde okuyacak olan öğrencilerin; Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları, özel yurtlar ve kiralık evler olmak üzere üç seçeneği var. KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler için geriye sadece iki seçenek kalıyor.

Hemen hemen her bütçeye uygun özel yurt olsa da kalite arttıkça fiyat da artabiliyor. Tabii fiyatı aynı zamanda bulunduğu konumda fazlasıyla etkiliyor. Tek kişilikten 7-8 kişiliğe kadar oda imkanı sağlayan yurtlardan bazıları öğrencilere sadece oda ve sabah kahvaltısı imkanı sunarken, bazı yurtlar akşam yemeği, üniversiteye servis, spor salonu, manzaralı oda gibi imkânlar da sunuyor.

ogrencigrafİŞTE YURT FİYATLARI


Sağladığı imkânlara göre ise aylık ücretleri 200 TL’den başlayarak 3000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Aylık ücreti düşük olan yurtların bir kısmında elektrik, su, çamaşır yıkama için ekstra ücret talep edilebiliyor.

İstanbul'da ilçelere göre öğrencilerin en çok tercih ettiği ilçelerdeki özel yurt ve ev kiraları ortalama olarak şöyle:

Beşiktaş'ta kız öğrenci yurtları 200-1350 TL arası iken, erkek öğrenci yurtları 1000-1500 TL arası.
Avcılar'da kız öğrenci yurtları 300-500 TL, erkek öğrenci yurtları ise 250 TL'den başlayarak 1350 TL'ye kadar çıkıyor.
Esenyurt bölgesi yurtların bulunduğu ilçeler arasında en renkli ve en lüks yurtlara sahip olan ilçe. Aynı zamanda öğrencilerine özel mescit imkanı da sağlıyor. Esenyurt'ta kız ve erkek öğrenci yurtları 300-350 TL arası değişiyor.
Fatih'te özellikle Cerrahpaşa ve Çapa'ya yürüme mesafesinde bulunan yurtlar 500 TL'den başlayarak 1800 TL'ye kadar çıkıyor.
Kadıköy'de ise merkeze çok yakın konumlu kız öğrenci yurtları 300 TL'den başlayıp, 1700 TL'ye çıkarken, erkek öğrenci yurtları 500 TL ila 1000 TL arası değişiyor.

EV TUTMAK İSTEYENLER İÇİN...

Okul çevresinden bir eve yerleşmenin bedeli ise aylık yine 500 TL'den başlayıp 2000 TL'ye kadar çıkıyor.
Kadıköy'de üniversitelere ve merkeze yakın bir alanda ev tutmak 1000 TL ila 2000 TL arasında değişirken, Esenyurt'ta yine merkezi bir konumda üniversite yakınında ev tutmanın bedeli 500 TL ila 850 TL arası değişiyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yakınlarında bir ev tutmanın bedeli 950 TL'den başlayıp 2500 TL'ye kadar çıkarken, Avcılar'da 750 TL'den başlayıp, 850 TL'ye kadar çıkıyor.
Beşiktaş ve Fatih çevresinde ise 550 TL ila 2200 TL arası fiyatlar değişiklik gösteriyor.