11 yıldır yurt dışı eğitim danışmanlığı için ''Sınavsız Üniversite'' sloganıyla Türkiye'de faaliyet gösteren Aymir Danışmanlık, yurt dışında eğitim almak için 2017-2018 yılları arasında 250 ile 300 arası başvuru alırken, 2018-2019 eğitim yılı için 500-600 arası başvuru almış.

[caption id="attachment_2553868" align="aligncenter" width="577"]Avukat Aylin Kıran Avukat Aylin Kıran[/caption]

Başvuru sayısının bu kadar yükselmesinin en büyük sebebinin Türkiye'deki siyasi gelişmeler ve dövizin artışından kaynaklı ülkedeki belirsizliğin olduğunu söyleyen Avukat Aylin Kıran durumla ilgili ''Gençlerin ülkenin gidişatını pek iyi görmüyor, güvenleri kalmadı. Yurt dışında lisans ya da yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler hem yeni bir ülke tanıyor, hem yabancı dilini geliştiriyor hem de yarı zamanlı çalışma imkanı bulabiliyor. Eğer öğrenci eğitimini bitirdikten sonra bulunduğu ülkede tam zamanlı iş bulursa eğitimi bittikten sonra o ülkede kalmaya ve çalışmaya devam edebiliyor. Bu durumda yıllar içinde o ülkede vatandaşlık alma imkanı bile bulabiliyorsunuz." dedi.

KAYITLAR KASIM AYINA KADAR SÜRECEK

Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler için kayıtlar Temmuz ayında başlıyor ve Kasım ayında son buluyor. Kayıt için herhangi bir kriter belirtmeyen ve sınav yapmayan yurt dışı üniversitelerine giriş yapabilmek kontejan sıkıntısı yaşamamak adına hızlı davranmak gerekiyor.

[caption id="attachment_2553869" align="aligncenter" width="379"]ozlem Danışman Özlem Onat[/caption]

Danışman Özlem Onat ise İstanbul'un yanı sıra  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'dan da yurt dışında eğitime bir hayli talep olduğunu söylüyor.  Onat, aynı zamanda bu durumun en büyük sebebinin ise doğu illerinde bulunan birçok öğrencinin çok zor şartlarda okuduğu için lisans ve doktora eğitiminin önemini daha iyi benimsediklerini düşündüğünü söylüyor.

Amerika, İngiltere, Kanada gibi ülkelerin daha çok dil eğitimi için tercih edildiğini belirten Özlem Onat, "Lisans eğitimleri için Al-Farabi Üniversitesi Kazakistan, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna gibi ülkeler tercih ediliyor" diyor. Onat'ın verdiği bilgiye göre: Kazakistan'da bulunan Al-Farabi Üniversitesi'nin Sağlık bölümünde okumak dil eğitimi için hazırlık, konaklama, okul ücreti ve danışmanlık hizmeti dahil 22 bin TL. Ancak öğrencinin dil yeterliliği var ise paket fiyatı 22 bin TL ile 34 bin TL arasında değişiyor.

ÜCRETLER  FARKLILIK GÖSTERİYOR


Yurt dışında lisans ya da yüksek lisans yapmanın toplam maliyeti başvuru yapılan okulun yer aldığı ülkeye, şehre, programa ve öğrencinin kişisel harcamalarına göre çok değişkenlik göstermekte.

Örneğin; yurt dışında herhangi bir tıp fakültesinde okumak 18 bin TL'den başlıyor. Türkiye'de ise Tıp Fakültesi fiyatları 50 bin TL'den başlayıp 105 bin TL'ye kadar çıkıyor.   İspanya'da diş hekimliği fakültesi yıllık 34 bin TL'den başlarken, Bulgaristan'da ise 18 bin TL ile 39 bin TL arasında değişiyor.  Türkiye'de ise diş hekimliği okumak için için yıllık 50 bin TL ile 82 bin TL arasında bir bütçeyi gözden çıkarmak gerekiyor.

Rusya, Kazakistan ve Ukrayna'da ise okuyacağınız bölüme göre fiyatlar 7 bin 380 TL ile 24 bin 600 TL arası.  Türkiye'de  Hukuk ve Mühendislik gibi bölümler ise yıllık ortalama 31 bin TL ile 55 bin TL arası. Bulgaristan ve Ukrayna'da ise 12 bin TL ile 16 bin TL arasında değişiyor.

[old_news_related_template title="Üniversite adayları için rehber: Barınma sorunu" desc="Üniversite adaylarını tercih heyecanı sardı. İyi bir üniversite kadar güvenli, temiz ve keseye uygun bir yurt bulabilmek de velilerin en büyük sorunu. İşte devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler için ortalama rakamlarla İstanbul'un 'özel yurt' karnesi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/ogrenci-yurdu_16_9_1533111998.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/egitim/universite-adaylari-icin-rehber-barinma-sorunu-2552168/"]