Veli Der şubeleri, liselere yerleştirme sisteminde binlerce öğrencinin açıkta kalması üzerine bugün basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamada, aylardır bir gecede değişen sınav sistemine karşı çocuklarının düşlerine sahip çıkma mücadelesi verdiklerini belirten veliler, şöyle devam ettiler:

“Okullarımızın önlerinde, mahallelerimizde, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri önünde onlarca eylem yaptık, imza masaları açtık, on binlerce imza topladık. Okulların gerçek sahipleri olan biz velilere, çocuklarımıza rağmen okullaşma politikasından vazgeçin dedik. Tüm çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkı; her çocuğumuzun istediği okulda eğitim görme hakkı vardır dedik. Ülkemizin tamamında biz velilerin, çocuklarımızın birincil tercihi olan fen ve anadolu liselerinin,sosyal bilimler,güzel sanatlar, spor liselerinin sayısını arttırın, bize rağmen imam hatip liselerini, meslek liselerini ve özel okulları teşvikler, protokoller üzerinden destekleyen okullaşma politikasından artık vazgeçin diye haykırdık. Çocuklarımıza okul türü/adres sınırı dayatmayın, kılavuzda belirlediğiniz sözde kriterler adil değildir, bilimsel değildir, yüz binlerce çocuğumuza ciddi mağduriyetler yaşatacaksınız diye seslendik. Aylarca haykırmamıza rağmen, bakanlık yetkililerinin çığlıklarımıza verdikleri yanıt üç maymunu oynamak oldu.

Üzülerek söylüyoruz ki; tüm uyarılarımızda haklı çıktık... 91. 687 öğrenci açıkta kaldı, 162. 209 öğrenci özel okula mecbur bırakıldı, yüzde 10' luk dilime giren 428 bin öğrencinin yüzde 70' i merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşemedi, 92. 010 öğrenci yazmak zorunda bırakıldıkları 4. ve 5. tercihlerine yerleştirilerek istemedikleri okullarda okumak zorunda bırakıldı.

Son günlerde kamuoyuna yansıyan haberlerden de 700 bin öğrencinin yanlış yerleştirme mağduru olduğunu öğreniyoruz. Yüz binlerce çocuğumuzun mağduriyeti söz konusu iken Milli Eğitim Bakanlığı' nın hala bir açıklama yapmamış olmasını anlamak ise mümkün değildir.

Dün nakil kılavuzunda yapılan değişiklikler ile de bizim aylardır haykırdığımız taleplerden okul türü dayatmasının, okulda bulunuşluk kriterinin kaldırıldığını öğrendik. Bizim taleplerimize aylar öncesinden ses verseydiniz yüz binlerce çocuğumuz bu kadar mağdur edilmeyecekti. Yapılan bu değişiklikle Veli Der olarak haklılığımız bir kez daha kanıtlandı. Ancak yapılan değişiklikler de yeterli değildir.

Yaşanılanların sorumlusu çocuklarımız değil bu eğitim sistemini, sınav sistemini yaratanlardır. Milli Eğitim Bakanlığı' nı acilen sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı' na çağrımızdır;

Merkezi sınav ile yerleşmeye hak kazanan 428 bin öğrencinin yüzde 70'i tercihlerine yerleşememiştir. Yerel yerleştirmede de merkezi sınav puanı ve okul başarı puanı öncelikli olarak değerlendirilmediği için 300 bini aşkın öğrenci ya açıkta kalmış, ya da okul türü dayatması nedeniyle açıkta kalma kaygısı ile istemediği okul türlerine yerleşmek zorunda bırakılmıştır. Merkezi sınav ile öğrenci olan okulların kontenjan sayısı arttırılmak zorundadır. Bu okullar da öğrencilerin öncelikli tercihleri olan fen, Anadolu, sosyal bilimler liseleridir.
Fen ve anadolu liselerinin kontenjanları arttırılmalı ve yeni kontenjanlar il il,okul okul kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
İmam hatip liseleri ve meslek liseleri anadolu lisesine dönüştürülmelidir.
Güzel sanatlar, sosyal bilimler, spor liselerinin kontenjanları arttırılmalıdır.
Kılavuzda değişiklik yapılmalı, adil ve bilimsel,pedagojik olmayan adres (ev/ortaokul) sınırı, devamsızlık, yaş dayatması kaldırılmalıdır.
Her öğrencinin istediği okulda eğitim görme hakkı vardır.Tüm çocuklarımızın istediği okula yerleşmesi sağlanmalıdır.
Aynı zamanda yönetmelik, 1. yerleştirme kılavuzu ve son olarak nakil kılavuzu ile birlikte yerleştirmelere dair üç ayrı metin ortaya çıkmış ve hukuki boşluk oluşmuştur. Çocukları mağduriyet yaşayan tüm velilerin dava açma hakkı vardır.”