Bu yıl ilk kez uygulanacak sınav YKS başvuruları başladı. Üniversite adaylarında heyecan doruğa çıktı. Adaylar başvurularını 1-21 Mart tarihleri arasından yapabilecekler. YKS başvuru ücreti ve tüm detaylar ÖSYM resmi internet sitesinde yer alan YKS kılavuzu ile belli oldu. Peki başvurular nereden ve nasıl yapılacak? Haberimizden kılavuzu ulaşabilir ve başvurular hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

ÖSYM, 2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunu, http://www.osym.gov.tr internet sitesinde yayımladı. YKS için başvuru şartlar, YKS başvuru ücreti ve başvuru işlemleri ile ilgili merak edilen tüm sorulara kılavuzla yanıt verildi. İşte Yükseköğretim Kurumlar Sınavı'na başvurmak isteyen adayların yapacakları işlemler…

YKS’YE KİM BAŞVURABİLECEK?

2018-2019 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme (TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinenler dâhil) veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2018-YKS’ye başvuru yapmak zorundadır. YKS, 3 oturumlu bir sınavdır. YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar isteğe bağlıdır. 2018-YKS’ye öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar başvurabileceklerdir:

– 2017-2018 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler
– Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
– Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar
– Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar

YKS KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ…

FOTOĞRAF KONUSUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Sınav merkezinin sisteminde 50 ayı geçmemiş fotoğrafı bulunanlar; internet üzerinden başvuru yapabilir. İlk defa sınava girecek olanlar ve sistemde fotoğraf 50 ayı geçmiş olanlar ise sınav başvuru merkezlerinden başvuru yapacaklar.

YKS SINAVI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

YKS sınavı, Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavı 23 Haziran 2018 tarihinde, saat 10:15'te yapılacak. Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sınavı ise 24 Haziran 2018 tarihinde, saat 10:15'te gerçekleşecek. Yabancı Dil Sınavı ise 24 Haziran 2018 tarihinde 15:45'te yapılacak.


yks-basvuru


YKS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) başvuru ücreti belirlendi. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Sınavı'na girecek adaylar her oturum için 50'şer lira ödeyecek.

ÖSYM tarafından YKS ücretleri belirlendi. Üniversiteye girişte 23 Haziran 2018 Cumartesi günü uygulanacak birinci oturum olan TYT ve 24 Haziran 2018 Pazar günü uygulanacak AYT ile aynı gün öğleden sonra yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na başvuru ücretinin 50'şer lira olduğu öğrenildi. Belirlenen yeni ücretlere göre TYT ile AYT olmak üzere iki oturuma girecek bir aday 100 lira ödeyecek.

Ayrıca geç başvurular 75 TL ödenecek.

BAŞVURU ÜCRETİ HANGİ BANKAYA YATACAK?

2018-YKS'ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini aşağıda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklar.

* Akbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

* Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

* Finansbank'ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)

* Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç )

* Türk Ekonomi Bankası'nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı

* Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler

* Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM'den ücret yatırılmaz.)
lys

YKS BAŞVURULARI NEREDEN VE NASIL YAPILACAK?

YKS’ye başvuru yapacak olan öğrenciler, başvuruların nasıl yapılacağını sorguluyor. Üniversiteye geçiş için gerçekleştirilecek olan YKS’ye başvurular ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden gerçekleştirilecek. Ayrıca adaylar, başvurularını kendi okullarından, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden yapabilecekler.


Sınava başvurmak isteyen adayların yapacakları işlemler aşağıda sıralanmaktadır:
a) 2018-YKS Kılavuzuna Erişim: Sınava başvurmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz dağıtımı ve satışı
yapılmayacaktır.
b) Başvuruların Nereye Yapılacağının Belirlenmesi: Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından, ÖSYM
Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinden yapacaklardır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi (**) bulunan adaylar, başvurularını
bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru
merkezlerinin birinden yapacaklardır.

* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından
reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraftır.

* * Geçerli Eğitim Bilgisi: Eğitim bilgileri, MEB e-okul veya ÖSYM arşivi kaynaklı olup bu bilgilerinde herhangi bir düzeltme bulunmayanlar.
Detaylı bilgiye ÖSYM YKS kılavuzundan ulaşabilirsiniz.

“BAZI BÖLÜMLERİ TERCİH EDEN ÖĞRENCİ SAYISININ DÜŞME İHTİMALİ VAR”

Altınbaş Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet kılavuzda düzenleme bekleyen iki konuya dikkat çekerek şöyle konuştu:

İkinci önemli konu ‘Taban Başarı Sırası' Uygulaması, Tıp (40 bin), Hukuk (150 bin), Mühendislik Programları ( 240 bin), Mimarlık (200 bin) ve Öğretmenlik Programları için belirlenen/uygulanan 240 bin başarı sırası yeni sınav sisteminde ve kılavuzda aynen korunuyor. Ancak YGS-LYS sistemi içinde önemli ve kabul edilir bir karşılığı olan bu sıralar ilk kez uygulanacak YKS için çok da makul görünmüyor. Puan türlerinin azalması, bu belirli puan türlerinde yaşanması muhtemel yığılmalar göz önüne alındığında bu bölümleri tercih edebilecek öğrenci sayısının azalması bir başka deyişle bu popüler ve tercih kararlılığı yüksek bölümlerin doluluk oranlarının düşmesi gibi bir sonucun yaşanması ihtimalini de beraberinde getirecekmiş gibi görünmektedir.”